Tartaletki z żurawiną i dżemem pomarańczowym

Tartaletki z Dżemem Pomarańczowym
Tartaletki z domowymi dżemami, żurawinowym i pomarańczowym. Cudownie pachnące i pyszne mini tarty w jesiennym klimacie. Łatwy i bardzo elegancki deser.


Bardzo elegancki jesienny deser z dwoma rodzajami  domowych dżemów, *żurawinowym i pomarańczowym. Oba te dżemy robi się bardzo łatwo, a smakują naprawdę cudownie. Można używać ich do wszelkich wypieków zarówno zimą jak i latem. Ja zawsze mam w spiżarni zapas dżemu pomarańczowego, często jest również podarunkiem dla moich przyjaciół w okresie świątecznym. Zapakowany w ładny słoik, jest pysznym i pięknym podarunkiem, spróbujcie to doskonały pomysł na osobisty prezent. Przepis na pyszny domowy Dżem Pomarańczowy znajdziecie tutaj
Zarówno żurawina jak i pomarańcza są delikatnie gorzkie w smaku, ale to połączenie jest naprawdę wyjątkowe.

Przed podaniem posypcie tartaletki szczodrze cukrem pudrem, złamie lekką goryczkę dżemów.

Polecam :)

 

ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, placek z truskawkami, placek z truskawkami przepis, truskawki, truskawki przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto ucierane, kuchnia doroty, ciasto ucierane przepisy, ciasta ucierane przepisy, łatwe ciasta łatwe ciasta przepisy, przepisy na łatwe ciasta, dorota, śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, śliwki, śliwki przepis, kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami przepis, ciasto kruche ze śliwkami,

 

Tartaletki żurawinowe z dżemem pomarańczowym 

Kruche ciasto 8 – 10, 12 cm foremek:

  • 150 gr zimnego masła
  • 180 gr mąki pszennej
  • 70 gr mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 70 gr cukru
  • 1 cukier waniliowy
Na nadzienie:

Sposób przygotowania ciasta na tartaletki: 

Pomarańczę dokładnie umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Odstawić.

Foremki do tartaletek posmarować roztopionym masłem przy pomocy pędzla kuchennego oprószyć mąką. Odstawić.

Na stolnicy lub w malakserze umieścić wszystkie składniki ciasta po za sokiem i migdałami. Dokładnie posiekać. Kiedy składniki zaczną się łączyć dolać sok z pomarańczy. Posiekać do uzyskania jednolitego ciasta. Powinno być dość wilgotne i miękkie.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40 min.

Schłodzone ciasto wyjąć i położyć na oprószonym mąką blacie lub stolnicy. Podzielić na 8 – 10 części. Rozwałkować na placki nieco większe niż średnica foremek, wylepić foremki ciastem, nakłuć spód widelcem.

Foremki z ciastem ustawić na blasze do pieczenia. Wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika. Zebrać pozostałości ciasta, szybko zgnieść. Rozwałkować i przy pomocy noża pokroić na cienkie paski ok. 7 mm. Posłużą do zrobienia kratki na górze ciastek.

Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.

Ciastko podpiec przez ok. 7-9 min do lekkiego zrumienienia brzegów.

Podpieczone spody wyjąć z piekarnika. Na wierzch położyć najpierw łyżkę dżemu pomarańczowego, rozsmarować równo po całej powierzchni.

Następnie położyć łyżkę *dżemu żurawinowego i ponownie równo rozsmarować. Na wierzchu zrobić kratkę z pasków ciasta.

Tartaletki ponownie wstawić do gorącego piekarnika (180 st.C.) na ok. 15-20 min do zrumienienia.

Wyjąć studzić w foremkach na kuchennej kratce. Następnie wyjąć z foremek.

*Przygotowanie dżemu z żurawiny:

Żurawiny umyć. Włożyć do garnuszka, zasypać cukrem. Postawić na ogniu, zagotować. Mieszać od czasu do czasu.

Kiedy żurawiny zaczną pękać (będzie słychać pękanie owoców), zmniejszyć płomień, przykryć garnuszek i gotować przez ok. 10 min. Mieszać od czasu do czasu, aby dżemu nie przypalić. Zdjąć z ognia i pozostawić bez przykrycia, aby przestygł i stężał.

Wystudzone tartalektki oprószyć cukrem pudrem i podać.  Delikatnie ciepłe są również pyszne :)

Smacznego :)

 

  • ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, placek z truskawkami, placek z truskawkami przepis, truskawki, truskawki przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto ucierane, kuchnia doroty, ciasto ucierane przepisy, ciasta ucierane przepisy, łatwe ciasta łatwe ciasta przepisy, przepisy na łatwe ciasta, dorota, śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, śliwki, śliwki przepis, kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami przepis, ciasto kruche ze śliwkami,
  • ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, placek z truskawkami, placek z truskawkami przepis, truskawki, truskawki przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto ucierane, kuchnia doroty, ciasto ucierane przepisy, ciasta ucierane przepisy, łatwe ciasta łatwe ciasta przepisy, przepisy na łatwe ciasta, dorota, śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, śliwki, śliwki przepis, kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami przepis, ciasto kruche ze śliwkami,
  • ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, placek z truskawkami, placek z truskawkami przepis, truskawki, truskawki przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto ucierane, kuchnia doroty, ciasto ucierane przepisy, ciasta ucierane przepisy, łatwe ciasta łatwe ciasta przepisy, przepisy na łatwe ciasta, dorota, śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, śliwki, śliwki przepis, kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami przepis, ciasto kruche ze śliwkami,

 

 

Więcej przepisów na tarty i tartaletki:

Tarta z grzybami

 

 

Przepisy na domowe przetwory:

Domowy Przecier Pomidorowy

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>