Omlet z warzywami – lekki

Omlet z Warzywami
Przepis na doskonały i bardzo łatwy do usmażenia omlet z warzywami. Świetny pomysł na śniadanie dla całej rodziny.


Na lekkie śniadanie nie ma jak omlet z warzywami. Jest pyszny, kolorowy i sycący, same korzyści.

Do omletu można dodać dowolne ulubione warzywa. całość smaży się krótko więc warzywa pozostają chrupiące i nie tracą koloru a to dodatkowy atut tego dania :)

Polecam.

 

Omlet z warzywami

Składniki na 1 omlet:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 małego pomidora
  • 1/4 średniej czerwonej papryki
  • 1 łyżka posiekanego, grubego szczypiorku
  • 3 listki bazylii, porwane na kawałeczki
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

Pomidora i paprykę umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę.
Jajka rozkłócić z łyżką mleka, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. Do jajek dodać pozostałe warzywa i listki bazylii, zamieszać.

Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, na gorący tłuszcz wylać mieszankę jajek i warzyw. Smażyć przez ok.3 min, do chwili kiedy brzegi omletu zaczną odstawać od patelni. Delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 min.

Przełożyć na talerz, posypać listkami bazylii.

Smacznego :)

Omlet z Warzywami

 

Omlet z Warzywami

Omlet z Warzywami

 

Omlet z Owocami
Śniadanie

<<Pancaks – placki amerykańskie >>
<<Tosty francuskie z miodem >>

 

15 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>