Najlepsze Ciastka z Czekoladowymi Kropelkami – film jak je zrobić



 

 

 

Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia ciasteczka z czekoladowymi kropelkami. Od kilku dni codziennie piekę dużą porcję i rozdaję każdemu, kto nas odwiedza.

Aby ciasteczka były idealne dobrze jest użyć do ich przygotowania maleńkich czekoladowych kropelek. Najlepiej kupić je w sklepach internetowych bo ja nie znalazłam kropelek w żadnym
z okolicznych sklepów i dopiero kupiłam je w Chocodami. Moje ciastka składają się z kropelek białej i deserowej czekolady, ale można użyć tylko jednego ich rodzaju.

Ciastka można przechowywać do 4 dni po całkowitym wystudzeniu w szczelnym pojemniku lub puszce, jeśli oczywiście gdziekolwiek przetrwają tak długo :)

Bardzo polecam, są pyszne.

Ciastka z Czekoladą

Najlepsze Ciastka z Czekoladą

Składniki ciastek:

  • 170 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka (M)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 szklanki kropelek czekoladowych ( u mnie 1 szk. czekoladowych i 1/4 szk. z białej czekolady)

Sposób przygotowania ciastek z czekoladą:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, sodę i sól połączyć razem wymieszać. Odstawić.

Masło, cukier i cukier wanilinowy zmiksować na wysokich obrotach na puszystą masę.
Pojedynczo dodawać jajka cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę, zmiksować do połączenia składników, a na koniec wsypać kropelki czekoladowe, zmiksować do wymieszania składników.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wariant 1 kiedy lubimy kruche ciastka.

Przy pomocy łyżki do lodów lub zwykłej łyżki układać kulki ciasta na blasze (zachować odstępy
bo ciastka rosną w trakcie pieczenia). Łyżką zanurzoną w wodzie lekko spłaszczać ciastka.

Wstawić do gorącego piekarnika i piec 10-11 min. do zrumienienia. Studzić na kuchennej kratce.

Wariant 2 jeśli lubimy ciastka kruche na zewnątrz a miękkie w środku,

Nakładamy łyżką ciastka na blachę i już ich nie spłaszczamy.  Wstawić do piekarnika
piec 13-15 min. Studzić na kuchennej kratce.

Smacznego :)

  • Ciasteczka Czekoladowe
  • Ciastka z Czekoladą
  • Ciasteczka z Czekoladą

Przepis na pyszne, kruche Ciasteczka znajdziecie tutaj:Kruche Ciasteczka Przepis

Przepis na pyszne Kruche Ciasteczka Mandarynkowe znajdziecie tutaj: 

Kruche Ciasteczka

4 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>