Kotlety Devolay Przepis krok po kroku

Kotlety Devolaj
Przepis na klasyczne kotlety Devolay i instrukcja jak je przygotować krok po kroku. Kotlety są pyszne i łatwe. Podawane z kopytkami, ryżem lub ziemniakami.


Kotlety Devolay czyli klasyka i tradycja w jednym. Najbardziej kojarzą się chyba z barami mlecznymi i chyba właśnie w barach mlecznych były najsmaczniejsze, zupełnie jak schabowe smażone na smalcu.

Moje przepis na Devolaya jest najbardziej podstawowy, czyli taki z masłem i pietruszką w środku. Kotlety można oczywiście urozmaicać wkładając do środka np. kawałek sera, ale ja najbardziej lubię właśnie taką klasyczną wersję. Kotlety są pyszne, delikatne i mięciusieńki, bo duszę je pod przykryciem.

Takiego Devolaya z przyjemnością zjedzą nie tylko dorośli, ale i dzieci będą nimi zachwycone.

Przed zawinięciem masła w mięso dobrze jest je zamrozić dziki temu nie wypłynie tak szybko, a będzie się wolno roztapiało wnikając w mięso, które stanie się soczyste i miękkie.

Pod przepisem znajdziecie instrukcję krok po kroku jak Devolaje przygotować. Polecam :)

 

Kotlety Devolay

Kotlety Devolay

Składniki na 4 kotlety Devolay:

  • 1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka (ok. 500 g)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • ok. 1 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 4 łyżek masła zimnego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania kotletów Devolay:

Masło pokroić na słupki (tak jak na zdjęciu niżej), ułożyć na desce i włożyć do zamrażarki na czas przygotowywania mięsa.

Mięso umyć, osuszyć, każdą pierś podzielić na dwie połowy. Połówki piersi z kurczaka przekroić poziomo na dwa płaty (chyba, że pierś jest mała wtedy zostawiamy bez krojenia). Kurczaka umieścić między dwoma kawałkami foli i rozbić tłuczkiem.

Każdy płat mięsa oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Odłożyć na ok. 30 min, żeby mięso trochę przeszło przyprawami.

W międzyczasie na osobne talerze wysypać mąkę, bułkę tartą i rozkłócić jajko.

Mięso układać na desce, następnie kawałek zmrożonego masła, posypać odrobiną natki pietruszki
i zwijać kurczaka w rulon, starać się żeby boki rulonu były dobrze zwinięte, można lekko podwinąć pod spód. Odkładać.

Kiedy wszystkie ruloniki z kurczaka są już gotowe, obtaczać je najpierw w mące, następnie w jajku
i na koniec w tartej bułce.

Na patelni rozgrzać olej, na gorącym tłuszczu układać kotlety, obsmażać po 2 min z każdej strony. Kiedy roladki są już zrumienione, zmniejszyć płomień do minimum, przykryć patelnię i dusić przez ok. 30 min. cały czas pod przykryciem.

Kotlety Devolay podawać z surówkami i ziemniakami, ryżem lub frytkami.

Smacznego :)

Tak pokrojone masło wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowywania kotletów.
Devolay
Przygotowanie mięsa na kotlety.
Jak zrobić Devolaya
Kotlety z Kurczaka
Przygotowanie kotletów do smażenia.
Klasyczne Kotlety Devolay
Smażymy kotlety.
Kotlety z Kurczaka Devolay
Kotlety Z Kurczaka
  • Kotlety Devolay
  • Sprawdzony przepis na klasycznego Devolaya.
  • Kotlety Devolay

 

Przepis na pyszne Sznycelki z Indyka znajdziecie tutaj: 

Sznycle z Kurczaka

 

Więcej przepisów na doskonałe domowe Kotlety znajdziecie tutaj: 

Kotlety Mielone z Kurczaka

 

 

Przepis na najlepsze domowe Kopytka znajdziecie tutaj: 

Kopytka Ziemniaczane

Jak zrobić najlepsze, delikatne i lekkie Ziemniaczane Rozetki? Przepis znajdziecie tutaj:

Rozetki Ziemniaczane

2 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>