Keks – Świąteczne Ciasto z Bakaliami

keks, keks przepis, keks przepisy, ciasta na święta, przepisy, ciasto przepis, ciasto, przepis na święta, ciasta na święta, kuchnia doroty, ciasto z bakaliami, ciasto kręcone, ciasto kręcone przepisy, ciasto ucierane, ciasto ucierane przekpisy, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy,
keks, keks przepis, keks przepisy, ciasta na święta, przepisy, ciasto przepis, ciasto, przepis na święta, ciasta na święta, kuchnia doroty, ciasto z bakaliami, ciasto kręcone, ciasto kręcone przepisy, ciasto ucierane, ciasto ucierane przekpisy, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy,


Keks to jedno z moich ulubionych ciast. Jest wilgotny i bardzo słodki, dzięki dużej ilości bakalii.
Keks to prawdziwie świąteczne ciasto.
Tradycyjny polski keks, pełen jest suszonych owoców i orzechów i właśnie taki jest mój rodzinny przepis. Dostałam go od mojej mamy, a on od swoje. Pieczemy go zawsze większą ilość, bo keks doskonale się przechowuje i długo jej świeży. Przechowujemy go w plastikowym pojemniku w chłodnym miejscu. To wystarczy aby przez całe święta cieszyć się smakiem pysznego, wilgotnego ciasta. Z powodzeniem wytrzyma do Nowego Roku, będzie nawet smaczniejszy :)

Ja do moich keksów użyłam rodzynek, żurawiny, orzechów laskowych i włoskich oraz skórki pomarańczowej w syropie, ale każdy może dodać swoje ulubione bakalie.

Polecam :)

 

keks, keks przepis, keks przepisy, ciasta na święta, przepisy, ciasto przepis, ciasto, przepis na święta, ciasta na święta, kuchnia doroty, ciasto z bakaliami, ciasto kręcone, ciasto kręcone przepisy, ciasto ucierane, ciasto ucierane przekpisy, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy,

 

Keks

Składniki na keks:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 200 g miękkiego masła 
  • 200 g cukru pudru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek (L) białka i żółtka osobno
  • 300 g bakalii drobno pokrojonych (żurawiana, rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, figi, daktyle) 

Sposób przygotowania keksu:

Najlepiej przygotować dwie niewielkie keksówki (2 x 10-14 cm)  posmarować masłem
i oprószyć tartą bułką.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól, dokładnie wymieszać. Odstawić.

Bakalie drobno posiekać i oprószyć 1 łyżką mąki, dokładnie wymieszać, żeby wszystkie były obtoczone w mące (zapobiega to opadaniu owoców w trakcie pieczenia).

Masło i cukier zmiksować razem na jasną, lekką masę (najlepiej płaską końcówką miksera).
Cały czas miksując dodawać pojedynczo żółtka. Po każdy miksować do całkowitego połączenia składników.

Do maślanej masy wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, powstanie bardzo gęste ciasto.

Z białek ubić pianę, miksować do chwili kiedy piana będzie lśniąca i sztywna.

Do misy z ciastem włożyć ok. 1/3 piany i zmiksować na średnich obrotach, żeby trochę ,,rozluźnić”.   ciasto. Następnie dodać pozostałą pianę i wymieszać delikatnie, ew. na najniższych obrotach miksera, płaską końcówką. Miksować tylko chwilę i bardzo delikatnie, żeby piana nie opadła.

Do ciasta wsypać bakalie, wymieszać delikatnie.
Przełożyć do przygotowanych foremek. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 50 – 55 min. Mniej więcej po 30-35 min, kiedy ciasto zacznie się mocno rumienić, można przykryć je folią aluminiową. Piec do suchego patyczka.

Studzić na kuchennej kratce w foremkach. Zimne ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Całkowicie wystudzony keks można przechowywać w szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu (nie lodówce) do 4 dni.

Smacznego :)

 

 

  • keks, keks przepis, keks przepisy, ciasta na święta, przepisy, ciasto przepis, ciasto, przepis na święta, ciasta na święta, kuchnia doroty, ciasto z bakaliami, ciasto kręcone, ciasto kręcone przepisy, ciasto ucierane, ciasto ucierane przekpisy, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy,
  • keks, keks przepis, keks przepisy, ciasta na święta, przepisy, ciasto przepis, ciasto, przepis na święta, ciasta na święta, kuchnia doroty, ciasto z bakaliami, ciasto kręcone, ciasto kręcone przepisy, ciasto ucierane, ciasto ucierane przekpisy, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy,
  • keks, keks przepis, keks przepisy, ciasta na święta, przepisy, ciasto przepis, ciasto, przepis na święta, ciasta na święta, kuchnia doroty, ciasto z bakaliami, ciasto kręcone, ciasto kręcone przepisy, ciasto ucierane, ciasto ucierane przekpisy, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy,

 

 

5 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>