Camembert pieczony z bakaliami i miodem

Pieczony Camembert z Bakaliami
Doskonała przekąska karnawałowa. Pieczony miękki camembert z bakaliami i miodem. Szybka do przygotowania, łatwa i pyszna przystawka na przyjęcie lub kolację


Cztery Kobiety, wieczór, siarczysty mróz za oknem, las i rozmowy. Tak spędziłam cudowny Babski Wieczór u Magdy. Poruszyłyśmy tematy od politycznych po zachowania zwierząt i dzieci, literaturę, gotowanie, naukę, pracę i chyba każdy inny. Oczywiście nie zapomniałyśmy o mężczyznach:))) Każda z nas miała zdanie na każdy temat, przykłady z życia przyjaciół, rodziny i znajomych. Jadłyśmy pyszności, piły i rozmawiały, rozmawiały, rozmawiały, … . Po dwóch tygodniach fieri spędzonych głównie w towarzystwie mojego ukochanego dziecka, poczułam się jak nowo narodzona:)

Pieczony camembert był jedną z przekąsek, na zdjęciach brakuje mu tylko kieliszka czerwonego wina. Spróbujcie, gorąco polecam!!!

 ser-pieczony

Pieczony camembert z bakaliami i miodem

Składniki na camembert z bakaliami:

  • 1 opakowanie sera camembert (naturalny)
  • 1 garść migdałów
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść żółtych rodzynek i suszonej żurawiny
  • płatki migdałowe
  • 2 łyżki miodu naturalnego

Sposób przygotowania pieczonego camemberta:

Papier do pieczenia kładziemy na kawałku foli aluminiowej, całość powinna być wystarczająco duża aby dokładnie opakować przygotowany ser.

Okrągły camembert kroimy poziomo na dwie połowy. Na jednej kładziemy 3/4 posiekanych dość grubo bakalii, przykrywamy drugą połową i na wierzch kładziemy pozostałe owoce.

Ser układamy na przygotowanym papierze i foli, zawijamy całość w *węzełek i wstawiamy do gorącego piekarnika (180 oC) na 15 min.

Po upływie tego czasu ser wyjmujemy z piekarnika i układamy na drewnianej desce, rozpakowujemy, pozostawiamy ser na papierze.

Polewamy miodem i od razu podajemy.

Świetnie smakuje ze świeżą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina.

Smacznego!

 ser-pieczony-z-bakaliami
*Węzełek

11 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>