Schab pieczony ze śliwką

Schab Ze Śliwką
Domowy sposób na schab ze śliwką.


Jeden z najbardziej tradycyjnych polskich przepisów na schab pieczony ze śliwką. Schab jest pyszny i aromatyczny, lekko wilgotny dzięki suszonym śliwkom, którymi szczodrze go nadziewamy.

Cudowne danie nie tylko na święta i duże okazje, ale i na codzienny obiad. Schab ze śliwką doskonale się przechowuje i odgrzewa. Kilka minut w sosie
z pieczenia z dodatkiem łyżeczki masła i duszenie przez kilkanaście minut na małym ogniu, pod przykryciem. Pycha.

 Z czym podawać schab pieczony ze śliwką?

Schab ze śliwką w zależności od okazji możemy podawać z ziemniakami puree, pieczonymi ziemniakami, ryżem, kopytkami, śląskimi kluskami lub świeżym pieczywem.
Jako dodatek proponuję pyszny sos tatarki (przepis tutaj), lub jarzynki z buraczków (przepis). Jeśli schab ze śliwką podajecie na zimno to dodajcie mu do towarzystwa ćwikłę (tarte ostre buraczki) lub chrzan, konserwowe ogórki i paprykę.

Czy schab pieczony można mrozić?

Oczywiście po upieczeniu i bardzo dokładnym wystudzeniu, schab ze śliwką można mrozić. Można schab pokroić w plastry lub w duże kawałki. Kiedy chcemy schab ze śliwkami rozmrozić, noc wcześniej wyjmujemy go z zamrażarki i wkładamy do lodówki. Potem wystarczy tylko na niewielkiej ilości masła z odrobiną oleju odgrzać schab ze śliwkami na maleńkim ogniu (pod przykrycie). Będzie pyszny ja w dniu pieczenia, a możne nawet lepszy.

Polecam!

 Schab Pieczony ze Śliwką

Schab pieczony ze śliwką 

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego
  • 100 g śliwek wędzonych
  • 2 łyżki majeranku (otartego)
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania schabu pieczonego ze śliwką:

Schab myjemy. Ostrym, długim nożem wycinamy w mięsie poziomą ,,kieszeń” o szerokości ok. 2,5 cm, uważamy aby nie przeciąć mięsa na całej długości. Do rozcięcia wsypujemy 2 łyżeczki soli. Następnie przy pomocy trzonka od drewnianej łyżki umieszczamy śliwki w rozcięciu.

Z zewnątrz mięso nacieramy rozgniecionym czosnkiem, następnie posypujemy solą, pieprzem, papryk a na koniec majerankiem.

Tak przygotowany schab odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do 180 oC. Mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia, kładziemy na nim 2 łyżki masła. Rękaw zawiązujemy z obydwu stron, układamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 1 godz. Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik i w zamkniętym, zostawiamy mięso (cały czas w rękawie) na kolejne 30 min.

Wyjmujemy, otwieramy rękaw, odlewamy do szklanego naczynia powstały w czasie pieczenia sos. Mięso kroimy w plastry.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami, kopytkami. Schab jest równie pyszny na zimno, jako domowa wędlina. Smacznego!

Schab Pieczony

 

 

 

 

 Dodatki do schabu ze śliwką znajdziecie tutaj: 

Ziemniaki Pieczone

 Więcej pomysłów na świąteczny obiad znajdziecie tutaj:

Indyk Faszerowany Świąteczny

11 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>