Ryż Zapiekany z Jabłkami

Ryż Zapiekany z Jabłkami
Przepis na ryż zapiekany z jabłkami. Pyszny klasyczny deser lub podwieczorek.


 

 

Klasyka i tradycja w jednym, doskonale wszystkim znany ryż zapiekany z jabłkami, podawany ze słodką śmietaną. Jeden z moich ukochanych  deserów z dzieciństwa. Ryż z jabłkami można robić na kilka sposobów, najprościej po prostu ugotować ryż, dodać do niego trochę duszonych jabłek i polać to wszystko słodką śmietanką. Ja jednak robię ryż z jabłkami trochę inaczej, mój ryż pachnie pięknie
i równie cudownie smakuje. Zapieczony i lekko zrumieniony jest po prostu najlepszy.

Ryż do tej potrawy gotujemy w mleku z dodatkiem przypraw, ryż powinien przypominać bardzo gęsty kleik, który pięknie pachnie. Jabłka dusimy w tradycyjny sposób tak jak robimy to kiedy pieczemy szarlotkę, dlatego piekąc ciasto zróbmy nieco więcej nadzienia, bo będziemy mogli użyć go również do ryżu zapiekanego z jabłkami.

Pamiętajcie, że ta wersja ryżu z jabłkami może być modyfikowana, jeśli nie lubicie goździków z powodzeniem możecie z nich zrezygnować, pominąć można również cynamon do posypania ryżu, ale nie rezygnujcie ze skórki pomarańczowej, daje ryżowi nie tylko piękny zapach, ale i delikatny kolor.

Polecam :)

Ryż z Jabłkami Zapiekany

Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki dla 2 osób:

  • 1/2 szklanki ryżu białego
  • ok. 2 – 2,5 szklanki mleka (3,2%)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 goźdźiki
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 3 krople zapachu waniliowego ew. 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka masła
  • 2 jabłka (Szara Reneta, Jonagold, Ligol)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ponadto 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania ryżu z jabłkami:

W garnku zagotować 2 szklanki mleka z cukrem, goździkami i ziarenkami wanilii, mieszać od czasu do czasu. Do gotującego mleka wsypać ryż, skórkę z pomarańczy i masło,
zamieszać, zmniejszyć płomień do minimum, przykryć garnek i gotować ryż
do miękkości ok. 20-25 min. W czasie gotowania 2-3 razy zamieszać.
Powinniśmy uzyskać gęsty a’la kleik ryżowy, a nie sypki ryż jak do obiadu. Jeśli w czasie gotowania mleko się wchłonie można go dolać po to jest ekstra 1/2 szklanki.
Ryż zdjąć z ognia i odstawić.

Przygotowanie jabłek:

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Włożyć jabłka do miseczki, dodać cukier i cynamon wymieszać i odstawić na ok. 10 min.

W średniej wielkości garnku zagotować jabłka razem z sokiem który puszczą. Zmniejszyć płomień
i na małym ogniu pod przykryciem dusić przez 10-15 min, od czasu do czasu mieszać. To są dokładnie takie jabłka jakie robimy do szarlotek.

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. termoobieg. 

Naczynia żaroodporne małe lub jedno duże, posmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić.

Na dno naczynek wykładać po 2 łyżki ryżu, na ryż wyłożyć połowę jabłek, przykryć pozostałym ryżem podzielonym między porcje.

Piec 20 -25 min do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i odstawić na 5 min.

Śmietanę wymieszać z cukrem.
Ryż przybrać słodką śmietaną i delikatnie posypać cynamonem.

Smacznego :)

Ryż Zapiekany z Jabłkami
Ryż z Jabłkami
  • Ryż z Jabłkami Zapiekany
  • Ryż z Jabłkami
  • Ryż z Jabłkami

7 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>