Placki Ziemniaczane – film krok po kroku



 

 

 

Klasyczne, polskie placki ziemniaczane. Zrobione ze starych, mączystych ziemniaków. Placki są chrupiące i pyszne. Można podawać je na słodko, ale i na słono z sosami i mięsem.

Co zrobić żeby placki były chrupiące?

To jedno z najczęściej pojawiających się pytań. Placki ziemniaczane będą chrupiące, jeśli usmażymy je na sporej ilości oleju i uformujemy cienki placuszek. W czasie szybkiego smażenia skórka na plackach będzie złota i chrupiąca. Takie cienkie placuszki najsmaczniejsze są podawane na słodko, np. ze śmietaną i cukrem.
Do sosów mięsnych usmażcie nieco grubsze placki, ale nie grube.
Zbyt dużo ciasta spowoduje, że placki będą miękkie. Oczywiście takie są również pyszne, a szczególnie dobrze smakują z sosami grzybowymi.

Do sosów mięsnych i grzybowych, smażę placki ziemniaczane nieco inaczej bo do ciasta dodaję jeszcze startą cebulkę i odrobinę czarnego pieprzu. Wtedy placki są nieco ostrzejsze.

Spróbujcie naprawdę warto :)

Placki Ziemniaczane

Placki Ziemniaczane

Składniki na placki ziemniaczane:

  • ok. 500 g ziemniaków starych mączystych
  • 1 jajko (L)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • ew. śmietana i cukier do podania

Jak zrobić placki ziemniaczane:

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki do warzyw.

Do startych ziemniaków dodać jajko i sól, dokładnie wymieszać. Następnie partiami wsypywać mąkę, mieszać dokładnie. Powinna powstać gęsta masa ziemniaczana.

Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, na gorący kłaść po jednej dużej łyżce masy, formować cienkie placki. Smażyć po ok. 2 min z każdej strony, placki powinny być rumiane.

Usmażone placki ziemniaczane odkładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane podawać gorące ze śmietaną i brązowym cukrem.

Smacznego :)

  • Placki Ziemniaczane
  • Placki Ziemniaczane
  • Placki Ziemniaczane

 

 

 

 

3 kometarzy

  • Pieruńskie Maszkety pisze:

    Niby oczywiste a jednak czegoś nowego się dowiedziałam, rzadko robię placki ziemniaczane ale jeśli już to smażę je na niewielkiej ilości oleju kokosowego, nigdy nie są chrupiące, teraz wiem czemu ;)

    • Dorota Dorota pisze:

      No właśnie, zazwyczaj używamy niewielkiej ilości tłuszczu, żeby było zdrowiej, a tu niestety trzeba użyć go sporo, żeby placki były chrupiące :)

  • Ania pisze:

    Do ciasta (ziemniaki mielę malakserem albo maszynką do mięsa) ja dodaję startą cebulę i ząbek czosnku. Obowiązkowo pieprz. I o połowę mniej mąki.
    Do smażenia cieniutkich placuszków używam dość dużo bardzo gorącego oleju – Dorota absolutnie ma rację !
    Oczywiscie takich placków nie można jeść na słodko ;)
    Wypróbujcie. Pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>