Indyk pieczony w rękawie – bardzo łatwy

indyk pieczony, indyk świąteczny przepis, indyk przepis, indyk przepisy, przepisy, przepisy na święta, święta, przepisy na święta, co na obiad, przepisy
indyk pieczony, indyk świąteczny przepis, indyk przepis, indyk przepisy, przepisy, przepisy na święta, święta, przepisy na święta, co na obiad, przepisy


Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania danie z piersi z indyka. Takie mięso robię bardzo często, jest soczyste i chude, miękkie i delikatne.

Tak przygotowany indyk pieczony, może być doskonałym daniem obiadowym, ale również pokrojony w cieniutkie plasterki będzie pyszną domową wędliną do kanapek. Pokrojony w kostkę na zimno, dodamy go do sałatki makaronowej.

To uniwersalny przepis na mięso pieczone, w ten sposób możemy przygotwać schab środkowy lub szynkę.

Bardzo polecam na ciepło i na zimno.

 

Więcej przepisów na indyka znajdziecie tutaj:

Pieczona Pierś z Indyka

 

 

 

Indyk Pieczony

 

Pieczona pierś z indyka – bardzo łatwa

Składniki na pieczoną pierś z indyka:

  • ok. 1 kg. piersi z indyka 
  • 1 łyżka słodkiej papryki 
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania pieczonej piersi z indyka:

Pier z indyka umyć, osuszyć.

W misce połączyć przyprawy: papryki słodką i ostrą, sól, pieprzy i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.

Pierś dokładnie obtoczyć przyprawami. Przykryć miskę i odstawić w chłodne miejsce na minimum
1 godz., ale można również zostawić na całą noc w lodówce.
Przed pieczeniem oprószyć mięso majerankiem.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.

Przygotwać rękaw do pieczenia. Włożyć do niego mięso, dodać do rękawa masło, zawiązać końce, ponacinać folię w kilku miejscach, nacięcia powinny być maleńkie.
Umieścić rękaw z indykiem na blasze do pieczenia.
Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 55-60min.

Wyjąć upieczone mięso, odstawić na 7-8 min, żeby odpoczęło. Przeciąć folię, sos z pieczenia wlać
do naczynia. Mięso wyjąć. Kroić gorące i podawać. Polewać sosem pieczeniowym.

Zimne mięso można traktować jako domową wędlinę do kanapek.

Smacznego :)

 

  • indyk, indyk faszerowany, indyk faszerowany przepis, indyk świąteczny, indyk świąteczny przepis, indyk przepis, indyk przepisy, przepisy, kuchnia doroty, przepisy na święta, święta, indyk pieczony przepisy, przepisy na święta, co na obiad, przepisy, szybki obiad,
  • Pierś z Indyka Pieczona
  • pieczony-indyk
  • indyk, indyk faszerowany, indyk faszerowany przepis, indyk świąteczny, indyk świąteczny przepis, indyk przepis, indyk przepisy, przepisy, kuchnia doroty, przepisy na święta, święta, indyk pieczony przepisy, przepisy na święta, co na obiad, przepisy, szybki obiad,

 

indyk, indyk faszerowany, indyk faszerowany przepis, indyk świąteczny, indyk świąteczny przepis, indyk przepis, indyk przepisy, przepisy, kuchnia doroty, przepisy na święta, święta, indyk pieczony przepisy, przepisy na święta, co na obiad, przepisy, szybki obiad,

 

indyk, indyk faszerowany, indyk faszerowany przepis, indyk świąteczny, indyk świąteczny przepis, indyk przepis, indyk przepisy, przepisy, kuchnia doroty, przepisy na święta, święta, indyk pieczony przepisy, przepisy na święta, co na obiad, przepisy, szybki obiad,

 

indyk, indyk faszerowany, indyk faszerowany przepis, indyk świąteczny, indyk świąteczny przepis, indyk przepis, indyk przepisy, przepisy, kuchnia doroty, przepisy na święta, święta, indyk pieczony przepisy, przepisy na święta, co na obiad, przepisy, szybki obiad,

 

indyk, indyk faszerowany, indyk faszerowany przepis, indyk świąteczny, indyk świąteczny przepis, indyk przepis, indyk przepisy, przepisy, kuchnia doroty, przepisy na święta, święta, indyk pieczony przepisy, przepisy na święta, co na obiad, przepisy, szybki obiad,

 

 

 Przepisy na potrawy świąteczne znajdziecie tutaj:

 

Pieczona Polędwica Faszerowana

 

 Więcej pomysłów na obiad lub kolację znajdziecie tutaj:

Zupa Gulaszowa

 

 

8 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>