Makaron z łososiem na ostro

Makaron z Łososiem
Makaron z łosiem w orientalnej marynacie. Pyszne i danie na prawdziwą makaronową ucztę.


Doskonały przepis na makaron z bardzo ostrym łososiem. Tym razem użyłam łososia dzikiego, jego kolor jest znacznie delikatniejszy niż kolor łososia atlantyckiego. Ryba nie jest pomarańczowa, a raczej szaro-różowa”. Występuje w naszych sklepach znacznie rzadziej i jest droższą od popularnego łososia Norweskiego, ale warto ją kupić bo jest bardzo smaczna
i mięsista.

Lososia marynujemy krótko w bardzo ostrej marynacie z pasty z papryki chili. Jeśli nie lubimy tak ostrych potraw należy  użyć mniej pasty, lub zamienić ją na delikatniejszą pastę
z ostrej papryki i bakłażana. Makaron pełnoziarnisty z ziołami jest dla odmiany bardzo delikatny i równoważy ostroś łososia. Sam makaron pełnoziarnisty jest delikatniejszy w smaku niż klasyczny, polecam wam ten rodzaj makaronu.

To danie można podawać na gorąco jako danie obiadowe, lub na zimno jako makaronową sałatkę z łosiem, doskonałą na lunch.
Wszyscy którzy nie przepadają za rybami, mogą zrobić makaron bez dodatków łososia. Makaron z ziołami jest doskonałym samodzielnym daniem.

Polecam, spróbujcie :)

Makaron z łososiem

 

Makaron z łosiem na ostro

Składniki makaronu z łosiem:

  • ok. 400 g świeżego dzikiego łososia 

na marynatę:

  • 1 1/2 łyżki ostrej pasty z papryki chilli  (np. Sambal Oelek)
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 2 łyżki zimnej wody 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 

do makaronu:

*przygotowanie łososia:

Łososia umyć, jeśli jest ze skórą, odciąć ją ostrym nożem (zdjęcie niżej).
Pokroić na ok. 200 g kawałki.

W misce połączyć wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać. Obtoczyć rybę w marynacie, odstawić.

W czasie przygotowywania makaronu usmażyć łososia. Patelnię rozgrzać (u mnie grillowa, ale może być zwykła) ułożyć na niej kawałki ryby, smażyć na dużym ogniu przez 3-4 min (jeśli się przypiecze to dobrze). Posmarować łososia marynatą jeśli zostało jej trochę w misce i przewrócić go na drugą stronę, smażyć teraz już na mniejszym ogniu kolejne 4-5 min, żeby ryba była usmażona.

**przygotowanie makaronu:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odlać i odstawić.

Szalotkę obrać i pokroić w cienkie półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, szczypior pokroić w średniej grubości ukośne plasterki.

Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, na gorący wrzucić szalotkę, smażyć mieszając. Kiedy cebulka się lekko przyrumienia dodać czosnek, zamieszać i wrzucić szczypior, wszystko zamieszać
i smażyć na niewielkim ogniu przez 2 min.

Na patelnię włożyć makaron, chwilę smażyć bez mieszania, a następnie wymieszać i podsmażać
2-3 min, żeby makaron był gorący. Zdjąć z ognia, posypać posiekanymi ziołami, wymieszać, skropić sokiem z 1/2 limonki, ponownie wymieszać.

Makaron przełożyć na talerz na wierzch położyć porcję ryby, skropić limonką i podawać.

Smacznego :)

 

* Przygotowanie łososia 

 

Składniki makaronu z łososiem

Sposób przygotowania łososia

Marynowanie łososia w ostrym sosie

**Przygotowanie makaronu

 

Makaron pełnoziarnisty z łososiem

Makaron z ostrym łososiem jak zrobić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Makaron z ziołami

 

  • Makaron z łososiem
  • Makaron z Łososiem
  • Makaron z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>