Pieczona polędwica wieprzowa z sosem z kurek

mięso, mięso przepisy, polędwica, polędwica przepis, polędwica wieprzowa, polędwica wieprzowa przepisy, przepisy, polędwica wołowa, polędwiczki, polędwiczki wieprzowe, jak upiec polędwiczki wieprzowe, pieczona polędwica, pieczona polędwica wieprzowa przepisy, pieczona polędwica, mięso pieczone, jak upiec mięso, jak upiec mięso przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy,
mięso, mięso przepisy, polędwica, polędwica przepis, polędwica wieprzowa, polędwica wieprzowa przepisy, przepisy, polędwica wołowa, polędwiczki, polędwiczki wieprzowe, jak upiec polędwiczki wieprzowe, pieczona polędwica, pieczona polędwica wieprzowa przepisy, pieczona polędwica, mięso pieczone, jak upiec mięso, jak upiec mięso przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy,


Pieczona polędwica to proste i smaczne danie na obiad, doskonale pasować do niej będzie intensywny w smaku sos z kurek.

Sos z kurek można wykorzystać również do makaronu lub kopytek. Do przygotowania go można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych grzybów.

Dodatkiem do dania może być zielona sałata z dużą ilością pomidorów. 

Sprawdźcie przepis na sos z kurek

Polecam.

 

mięso, mięso przepisy, polędwica, polędwica przepis, polędwica wieprzowa, polędwica wieprzowa przepisy, przepisy, polędwica wołowa, polędwiczki, polędwiczki wieprzowe, jak upiec polędwiczki wieprzowe, pieczona polędwica, pieczona polędwica wieprzowa przepisy, pieczona polędwica, mięso pieczone, jak upiec mięso, jak upiec mięso przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy,

 

 

 

 

 

 

 

Więcej pomysłów na dania z polędwicy znajdziecie tutaj 


 



Pieczona polędwica wieprzowa

Składniki na pieczoną polędwicę:

  • 1 średnia  wieprzowa ok. 300 gr
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Słodka papryka w proszku
  • 2 łyżki masła
  • Oliwa

Sposób przygotowania pieczonej polędwicy:

Polędwicę umyć, oczyścić z tłuszczu i żyłek.
Natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką, odstawić do lodówki na min. 1 godz (można schłodzić przez noc).

Piekarnik nagrzać do 180 st.C.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć mięso ze wszystkich stron, lekko przypiec.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć masło, na nim położyć obsmażoną polędwicę.

Wstawić do piekarnika na ok. 20 min, jeśli polędwica jest większa i gruba czas pieczenia można wydłużyć do 22-23 min.

Wyjąć mięso z piekarnika, zostawić na ok. 5-7 min zanim zaczniemy je kroić.
Kroić ostrym nożem w ukośne plastry.

Podawać polaną masłem z pieczenia lub np. sosem kurkowym, albo innym ulubionym sosem do mięs.

Smacznego. 

 

grzyby 

 

 

 

 

Więcej przypisów z grzybami znajdziecie tutaj 

 

 

23 kometarzy

  • Justyna Żak pisze:

    zjadłabym taką:)

  • Adam pisze:

    Pozostawienie polędwiczek na 5-7 min pozbawi ciepłoty Jedzenie chłodnych jest nieciekawe

    • Dorota Dorota pisze:

      Adamie, pozostawienie polędwicy na kilka minut nie spowoduje, że będzie ona zimna a sprawi, że mięso się ,,uspokoi” i zatrzyma soki, po przekrojeniu nie wypłyną one na deskę czy talerz, ale pozostaną w mięsie. Dzięki temu polędwica będzie bardziej soczysta i smaczna :)

  • Karola pisze:

    takiego przepisu szukałam! :)

  • Jolanta pisze:

    Mam takich polędwiczek 6, bo spodziewam się gości. Bardzo proszę o pilną podpowiedź ile czasu trzeba je wszystkie razem piec ?

  • Piotr pisze:

    Dzisiaj próba generalna…zobaczę i podzielę się opinią. Przepis prosty bez udziwnień.
    Do tego przyszykowany sos pieczarkowy z bazylią na bazie jogurtu.

  • Piotr pisze:

    Moja opinia mówi jednogłośnie tak!. Polędwiczki soczyste ( czas 23 minuty optymalny), aromatyczne. Moim zdaniem sos na bazie borowikow idealnie by do tego pasował ( pieczarki są mniej wyraziste).Skorzystam z innych Pani przepisów. Dziękuję!

  • Tomasz pisze:

    A nie można od razu do piekarnika?

    • Dorota Dorota pisze:

      Można, ale nie będzie wtedy tak ładnie przypieczona i taka soczysta. Obsmażanie ma na celu zamknięcie porów mięsa i zatrzymanie soków wewnątrz :)

  • GosiaG pisze:

    Czy jest tak możliwość żeby całość upiec wcześniej (wg. Pani przepisu) np. koło 13:00, a dopiero wieczorem podgrzać w piekarniku (np. owinięte w folię żeby się nie wysuszy)? Czy raczej jest tak, że takie rozwiązanie zepsuje smak potrawy?
    Pytam, bo chcę sobie wszystko przygotować wcześniej, tak zeby nie zostawiać gości w czasie imprezy, poza tym nie lubię robić potraw przy kimś, a jak zniknę na chwilę żeby to przygotować to pewnie ktoś wejdzie za mną do kuchni czego nie znoszę.

    • Dorota Dorota pisze:

      Polędwicę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, ale piec jednak najlepiej przed podaniem, odgrzewana polędwica nie jest już taka smaczna i im dłużej ją pieczemy tym robi się twardsza :( Przykro mi, ale nie polecam pieczenia wcześniej. Pozdrawiam :)

  • Zaneta pisze:

    Super, cos prostego, szybkiego i smacznego. Będę zagladała częściej. Pozdrawiam

  • Basia pisze:

    Witam.Czy naczynie żaroodporne ma być zamknięte podczas pieczenia polędwicy?

    • Dorota Dorota pisze:

      Nie koniecznie, ja nie przykrywam, ale można przykrywą lub folią aluminiową. Pod koniec jednak warto odkryć, żeby mięso ładnie się przyrumieniło :)

  • agnieszka pisze:

    najlepszy przepis mieszkam w
    USA oni maja inna kuchie ale moj nazeczony uwielbia ,’mieso wspaniale, zawsze wychodzi podaje z salatka , podzielilam sie przepisem ale zawsze mowie ze mam z Pani bloga ktury naprawde wymiata , proste naturalne przyprawy

  • również_Dorota pisze:

    polędwicę wg tego przpisu robię już nie pierwszy raz, i zawsze wychodzi super!!!! :)
    mam pytanie, proszę o podpowiedź jaki jeszcze sos można do tego przygotwać?

  • Marta pisze:

    Chciałbym zrobić polędwicę według Pani przepisu, ile powinna się piec taka, która waży 600g?

  • Ania pisze:

    planuję upiec takie polędwiczki na chrzciny córci :) proszę napisać czy mogę je upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (niestety nie posiadam żadnego innego naczynia) ewentualnie w gęsiarce ale wtedy musiałabym ułożyć je jedna na drugiej i nie wiem czy tak można a nie chciałabym ich zepsuć :)

    • Dorota Dorota pisze:

      Mozna upiec na blasze, ale dokładnie proszę przykryć mięso folia aluminiowa, żeby w trakcie pieczeniea nie wysychało.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>