Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Wróciliśmy z wakacji nad polskim morzem. Przez trzy tygodnie jedliśmy głównie ryby, które zresztą uwielbiamy, jednak w domu zamarzył się nam makaron. Taki nasz domowy, dobrze znany i uwielbiany przez wszystkich, czyli pełnoziarnisty ze śmietanowo-parmezanowym sosem.
Do sosu można wrzucić prawie wszystko, ja tym razem urozmaiciłam go kurkami i szpinakiem. Sos jest intensywny w smaku i sycący. Z ostrym kurczakiem jest idealnym dodatkiem do bardzo delikatnego
w smaku pełnoziarnistego makaronu. Ja używam makaronu Lubelli bo do wyboru mam kilka rodzajów, a w naszym domu prawie każdy lubi inny kształt 😉
Sos doskonale się mrozi i przechowuje. Przed zamrożeniem należy go bardzo dokładnie wystudzić, zapakować do plastikowego pojemnika i tak przechowywać do 2 -mc.
Makaron z kurczakiem w sosie z kurek i szpinaku
Sposób przygotowania:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
na sos:
- 400 ml. śmietany 18%
- 1 szklanka startego parmezanu
- 1 szklanka czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie półplasterki (1 duża)
- 1 szklanka kurek (ok. 250 g)
- 1 szklanka liści szpinaku (może być mrożony)
- 1/2 łyżeczki soli
ponadto:
- makaron pełnoziarnisty świderki Lubella
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, pokroić w plasterki średniej grubości, lub w kostkę ja lubicie.
W misce połączyć wszystkie składniki marynaty: papryki, sól, pieprz, czosnek, dokładnie wymieszać. Do marynaty wrzucić kurczaka i dokładnie wymieszać, żeby dokładnie pokrył
się przyprawami, odstawić na ok. 30 min, ale również można zostawić na dłużej.
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić kurczaka i smażyć z każdej strony do zrumienienia. Zdjąć kurczaka i odłożyć. Na patelnię na której był smażony wrzucić cebulę, smażyć do lekkiego zeszklenia. Dodać kurki i zamieszać, smażyć ok. 10 min pod przykryciem
i na średnim ogniu, mieszać od czasu do czasu.
Na patelnię do cebuli i grzybów wrzucić szpinak, zamieszać, smażyć kilka minut. Następnie wlać śmietanę i zamieszać, dodać starty parmezan, zamieszać. Na małym ogniu smażyć jeszcze 5-6 min. Spróbować i jeśli to konieczne posolić. Na koniec wrzucić kurczaka, dokładnie wymieszać, przykryć i smażyć jeszcze 5 min. lub nieco dłużej. Mieszać od czasu do czasu.
Ugotować makaron w osolonej wodzie.
Na gorący makaron wyłożyć porcję sosu, oprószyć startym parmezanem. Można podawać 🙂
Smacznego