0 0
Paszteciki z Ciasta Francuskiego z Pieczarkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Paszteciki z Ciasta Francuskiego z Pieczarkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia, a takie pyszne i eleganckie – paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami.

Te paszteciki robię naprawdę często szczególnie kiedy mamy na kolacji gości.
Są doskonałym dodatkiem do czystych zup, np. barszczu czerwonego lub bulionu. Paszteciki można przygotować wcześniej i przechowywać je w lodówce, przed samym wstawieniem
do piekarnika smarujemy je tylko jajkiem. Paszteciki podajemy na ciepło, chociaż czasami kiedy zostaną mi jakieś po kolacji zjadamy je na zimno i są również pyszne.
Można je odgrzać przez kilka minut na suchej patelni pod przykryciem, lub 30-40 sec w kuchence mikrofalowej, ale wtedy nie będą chrupiące, chociaż wciąż smaczne.

Bardzo polecam również na lekki, letni lunch z dodatkiem sałaty z rukoli i pomidorów. Pycha 🙂

 

paszteciki z ciasta francuskiego, paszteciki z ciasta francuskiego przepis, paszteciki do barszczu, paszteciki do barszczu przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki z kapustą i grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki drożdżowe przepis, łosoś, łosoś przepis, paszteciki z łososiem, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy, pieczarki, przepisy, przepisy kulinarne, co na obiad, przekąski,

 

Paszteciki Francuskie z Pieczarkami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Cebulę i pieczarki umyć.

Pieczarki pokroić w średniej grubości plasterki (jeśli pieczarki są ciemnawe i nie bardzo świeże, trzeba zdjąć z kapeluszy skórkę, młode, białe grzyby kroimy bez obierania).

Cebulę posiekać: szczypior dość grubo, główkę cebuli, przecinamy na pół i siekamy w średniej grubości półplasterki.

Na dużej patelni rozgrzać olej i masło, najpierw na tłuszcz wrzucić cebulę i szczypior, zamieszać. Smażyć tylko do zmięknięcia i natychmiast dodać pieczarki, zamieszać, posoli, zamieszać. Smażyć na średnim ogniu bez przykrycia, żeby sok z grzybów odparował. Kiedy pieczarki są suche i ładnie przyrumienione zdjąć patelnię z ognia. Oprawić pieprzem, zamieszać i odstawić do przestygnięcia.

W międzyczasie rozwinąć ciasto francuskie, podzielić na 6 kwadratów.

Każdy kawałek ponacinać na jednej połowie kwadratu (tak jak na zdjęciu). Kwadrat z ciasta będziemy składać w trójkąt, więc nacinamy część, która będzie wierzchem pasztecika.

Na trójkącie który będzie spodem układamy część farszu, składamy ciasta i zlepiamy brzegi (można docisnąć palcami lub widelcem). Postępujemy tak ze wszystkimi kawałkami ciasta i pozostałym farszem.

Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 13-15 min w 200 st.C. do zrumienienia.

Upieczone paszteciki wyjmujemy i od razu podajemy. Doskonałym dodatkiem będzie barszcz czerwony, rosół lub np. sałata z pomidorami we francuskim sosie.

Smacznego 🙂

  • paszteciki z ciasta francuskiego, paszteciki z ciasta francuskiego przepis, paszteciki do barszczu, paszteciki do barszczu przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki z kapustą i grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki drożdżowe przepis, łosoś, łosoś przepis, paszteciki z łososiem, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy, pieczarki, przepisy, przepisy kulinarne, co na obiad, przekąski,
  • Paszteciki Francuskie
  • Paszteciki z Ciasta Francuskiego
(Visited 74 946 times, 2 visits today)

Dorota

previous
Brzoskwinie pieczone z jogurtem greckim i truskawkami
next
Ciastka francuskie z truskawkami
previous
Brzoskwinie pieczone z jogurtem greckim i truskawkami
next
Ciastka francuskie z truskawkami

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »