Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami (bez miksera)

ciasto-jogurtowe-z-truskawkami


 

 

 Ciasto – pewniak, łatwe i szybkie do zrobienia. Ciasto jogurtowe najsmaczniejsze jest posypane cukrem pudrem.  Do przygotowania ciasta nie potrzebny jest mikser, wszystkie czynności można wykonać przy pomocy kuchennej rózgi/trzepaczki.
Ciasto uwielbiane przez dzieci, ale i dorosłych. Długo zachowuje świeżość :)
W sezonie rabarbarowym trzeba je zrobić, chociaż jeden raz.
Polecam na letni deser :)
 
ciasto jogurtowe, ciasto jogurtowe przepis, ciasto jogurtowe przepisy, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepis, rabarbar, rabarbar przepis, ciasto, ciasto przepis  
 

Ciasto Jogurtowe z Letnimi Owocami 

Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier waniliowy
  • 3 jajka (L)
  • 1/2 szklanki oleju (rzepakowego)
  • Szczypta soli

Ponadto:

Sposób przygotowania ciasta jogurtowego:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C. 
Prostokątną formę 23 x 33 cm (lub podobnej wielkości), wykładamy papierem do pieczenia.
Truskawki i rabarbar myjemy. Rabarbar kroimy na 4-5 cm kawałki. Duże truskawki dzielimy na Ļół, małe zostawiamy w całości. W misce łączymy rabarbar i truskawki ze skórką cytrynową, zasypujemy 2 łyżkami cukru, mieszamy delikatnie, odstawiamy.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, przesiewamy, odkładamy na bok.

Do dużej miski wlewamy jogurt grecki, cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Pojedynczo wbijamy jaka, dokładnie mieszamy.

Do masy wsypujemy mąkę mieszamy dokładnie aby nie było grudek mąki, na koniec wlewamy olej i ponownie dokładnie mieszamy.

Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, na wierzchu układamy owoce (sok który wyciekła z truskawek również wlewamy na ciasto).

Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 30 min, do suchego patyczka.

Ciasto studzimy na kuchennej kratce, przez pierwsze 10 min w formie, następnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.

ciasto jogurtowe, ciasto jogurtowe przepis, ciasto jogurtowe przepisy, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepis, rabarbar, rabarbar przepis, ciasto, ciasto przepis
Na koniec specjalna rekomendacja mojego męża.
Ciasto po modyfikacjach z dużą ilością lukru i świeżych truskawek :)

6 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>