0 0
Ciasto czekoladowe – najlepsze

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto czekoladowe – najlepsze

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ciasto czekoladowe warte grzechu 😉  Jest pyszne, intensywnie czekoladowe i wilgotne. To nie jest lekki i suchy biszkopt, a raczej ciasto typu brownie.

Pieczemy je w osobnych foremkach, jeśli trzy nie zmieszczą się Wam od razu do piekarnika, można upiec najpierw dwie części , a następnie trzecią. Ciasto pieczemy w osobnych foremkach, żeby zachować jego wilgotność. Ponadto to ciasto ciężko jest kroć na blaty, ze względu na lepkość.

Jeśli będziecie chcieli upiec ciasto w jednej foremce to powinna być do spora, ok 26 – 28 cm tortownica, a czas trzeba będzie wydłużyć do 40-50 min. i sprawdzać stopień upieczenia patyczkiem.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Polecam 🙂

 

Tort Czekoladowy

 

Ciasto czekoladowe – najlepsze

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g masła roztopionego 
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 jaja + 1 żółtko (L)
  • 1 1/2 szklanki mleka 
  • 1 szklanka gotującej się wody
Na przełożenie
  • 300 ml. śmietany kremówki (36%) u mnie Piątnica 
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka cukru pudru
  • ok. 400 g truskawek
  • 1 łyżka cukru
Na czekoladową polewę:
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 1/4 szklanki mleka (2%)

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół. 

Przygotowujemy 3 tortownice ok. 20-22 cm, lub dwie 24 cm. Dno foremek wykładamy papierem do pieczenia, brzegi zostawimy czyste.

Truskawki myjemy, odcinamy ogonki. Owoce tniemy na średniej grubości plasterki, posypujemy cukrem, mieszamy i odstawimy.

W misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, dokładnie wymieszać odstawić.

W dużej misce, najlepiej misie miksera zmiksować roztopione masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać jajka i żółtko, dokładnie zmiksować.

Teraz dodajemy do na zmianę suche składniki i mleko, ważne żeby zacząć i skończyć dodając mąkę. Czyli kilka łyżek mąki, następnie 1/2 mleka, ponownie połowa mąki i pozostałe mleko, a na koniec pozostała mąka. Miksujemy lub mieszamy dokładanie żeby składniki się połączyły. Na koniec, zmniejszamy szybkość miksowania do minimum i wlewamy wrzącą wodę (ostrożnie bo będzie pryskać) miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Na cieście powstaną drobne pęcherzyki powietrza.

Ciasto rozlewamy w równych porcjach do przygotowanych foremek.
Pieczemy w 180 st.C. grzałka góra/dół prze 25-30 min do suchego patyczka.

Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.

Zimne ciasto obrysowujemy nożem i wyjmujemy, delikatnie zdejmujemy papier.
Ostrym nożem wyrównujemy wierzch ciasta odcinając wierzchołek.

Przygotowanie nadzienia:

Kremówkę i miskę w której będzie robiona, bardzo mocno schładzamy, można wstawić na 15 min do zamrażalnika.

Kremówkę miksujemy najpierw na średnich obrotach miksera, a kiedy zacznie tężeć wsypujemy cukier puder i zwiększamy obroty do maximum. Miksujemy do chwili kiedy śmietana będzie bardzo sztywna i będzie na niej widać wyraźne ślady po miksowaniu. Odstawiamy do lodówki na kilka minut.

Przygotowanie polewy czekoladowej:
W garnuszku roztapiamy masło z cukrem i kakao, mieszamy najlepiej kuchenną rózgą. Kiedy składniki się połączą wlewamy połowę mleka i ponownie mieszamy do połączenia składników. Polewa powinna być lśniąca i dość gęsta. Zdejmujemy z ognia, mieszamy jeszcze przez chwilę, zostawimy do przestygnięcia ok. 10 min.
Przygotowanie ciasta:

Ciasto kładziemy na paterze, wykładamy na nie połowę pokrojonych truskawek i polewamy je częścią soku z owoców, na owoce kładziemy połowę bitej śmietany, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta na który kładziemy pozostałe truskawki i sok, przykrywamy pozostałą bitą śmietaną. Na koniec układamy ostatni kawałek ciasta, spodem do góry, żeby wierzch był idealnie równy.

Ciasto polewamy chłodną polewą, pozwalamy czekoladzie spływać na boki.
Zostawimy do całkowitego wystygnięcia polewy.

Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.

Smacznego 🙂

 

  • Tort Czekoladowy

 

 

 

 

 

(Visited 2 810 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Konfitura rabarbarowa
Scones – Bułeczki Śniadaniowe
next
Bułeczki pomarańczowe z rabarbarem i białą czekoladą – scones
previous
Konfitura rabarbarowa
Scones – Bułeczki Śniadaniowe
next
Bułeczki pomarańczowe z rabarbarem i białą czekoladą – scones

5 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »