Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Wiem, to najłatwiejsze danie jakie jest. Wiem, każdy potrafi ją zrobić. Ale to jak w tej bajce ,,znacie? znamy! to posłuchajcie” 😉
Taka czysta jajecznica to dopiero początek, można urozmaicić ją na wiele sposobów, np. wędzonym boczkiem.
Smacznego 🙂
A może masz ochotę na jajecznicę na boczku?
Jajecznica – przepis podstawowy
Składniki dla 1 osoby:
- 2 jajka (L)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka masła
- drobno posiekany szczypiorek – opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do miseczki, solimy i przy pomocy widelca roztrzepujemy dokładnie. Odstawiamy.
Na małej patelni roztapiamy masło (chyba, że robimy jajecznicę dla większej ilości osób).
Kiedy masło jest gorące – uważamy, żeby się nie przypaliło, najlepiej gdy płomień/grzałka nastawimy na średnie grzanie, wlewamy jajka i po chwili zaczynamy mieszać drewnianą łyżką.
Od tego jak często będziemy mieszać, jajecznica będzie, albo bardzo gładka, albo będzie miała grubsze/większe kawałki.
Kiedy jajecznica jest prawie ścięta, ale jeszcze gdzieniegdzie widać luźne jajka, zdejmujemy patelnię z ognia. Gorące naczynie spowoduje, że jajka będą na pewno usmażone.
Jajecznicę przekładamy na talerz (najlepiej ciepły) i posypujemy szczypiorkiem jeśli lubimy.
Podajemy z tostami lub świeżym pieczywem 🙂