0 0
Kruche ciasteczka mandarynkowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kruche ciasteczka mandarynkowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Nie wyobrażamy sobie świąt bez tych ciasteczek. Są pyszne, kruche i bardzo łatwe do zrobienia.

Do przygotowania ciast kruchych najlepsza jest mąka pszenna typu krupczatka z jej dodatkiem ciasta wychodzą naprawdę kruche.

Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie i delikatne, dlatego trzeba na kilka minut zostawić je na blasze, żeby lekko przestygły i dopiero potem przenosić na kuchenną kratkę, gdzie zostają do całkowitego wystygnięcia.

Kolorowymi lukrami malujemy całkowicie zimne ciasteczka.

Przechowujemy je w szczelnym pojemniku.

Smacznego 🙂

 

Kruche Ciasteczka

 

Kruche ciasteczka mandarynkowe

Składniki na ok. 30 średniej wielkości ciastek:

  • 145 g masła w temperaturze pokojowej
  • 130 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka 
  • 230 g mąki pszennej krupczatki 
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 2 mandarynek
  • sok z 1 mandarynki
Na lukier:
  • ok. 500 g cukru pudru
  • 1/2 szklanki gorącej wody 
  • kolorowe barwni spożywcze
  • posypki cukrowe

Sposób przygotowania ciasteczek mandarynkowych:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.

Masło i cukier zmiksować na jasną puszystą masę. Pojedynczo dodawać żółtka, krótko miksować
po każdym dodaniu.

Mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól, połączyć razem i dokładnie wymieszać.

Wsypać mąkę do masy maślanej i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Następnie wsypać skórką i sok z mandarynki. Ponownie krótko zmiksować.

Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, zagnieść, aby powstało zwarte ciasto. Ciasto podzielić na pół.

Jedną połowę rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej na ok. 0,5 cm, ciasto jest dość mokre, więc wałkowanie przez folię ułatwia pracę. Można również rozwałkować ciasto
na oprószonej mąką stolnicy.

Wycinać ciastka foremkami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 7-9 min, w zależności od grubości ciastek. Brzegi powinny być lekko zrumienione. 

Upieczone ciasteczka zostawiamy do przestygnięcia na blasze na ok. 6-7 min, następnie
przenosimy na kuchenną kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie lukru:

Do miseczki wsypujemy kilka łyżek cukru pudru, następnie po łyżeczce dodajemy wrzątek
i mieszamy, żeby powstał bardzo gęsty lukier. Na koniec dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego. Mieszamy, aż powstanie jednolity kolor.

Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego lub do butelki do malowania lukrem, lub po po prostu malujemy ciasta łyżeczką i dekorujemy cukrowymi posypkami.

Pozostawiamy do zastygnięcia.

Smacznego 🙂

 

  • ciastka, ciastka przepis, ciastka czekoladowe, ciastka czekoladowe przepis, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka czekoladowe przepis, przepisy, ciasto, ciasto przepis, święta, święta przepisy, kalendarz adwentowy, kalendarz adwentowy pomysły, kuchnia doroty,
  • ciastka, ciastka przepis, ciastka czekoladowe, ciastka czekoladowe przepis, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka czekoladowe przepis, przepisy, ciasto, ciasto przepis, święta, święta przepisy, kalendarz adwentowy, kalendarz adwentowy pomysły, kuchnia doroty,
  • ciastka, ciastka przepis, ciastka czekoladowe, ciastka czekoladowe przepis, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka czekoladowe przepis, przepisy, ciasto, ciasto przepis, święta, święta przepisy, kalendarz adwentowy, kalendarz adwentowy pomysły, kuchnia doroty,

 

 Więcej przepisów na świąteczne ciasteczka:

Miękkie Pierniczki

 

 

(Visited 1 632 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Kruche ciasteczka z makiem
next
Wieniec Krucho Drożdżowy z Czekoladą i Marcepanem
previous
Kruche ciasteczka z makiem
next
Wieniec Krucho Drożdżowy z Czekoladą i Marcepanem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »