0 0
Piernik czekoladowy z musem jabłkowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Piernik czekoladowy z musem jabłkowym

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Idealny, wilgotny piernik o pięknym zapachu i kolorze. Do upieczenia go nie potrzeba miksera, wystarczy kuchenna rózga i szeroki, duży garnek.

Piernik kakaowy

  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki sztucznego miodu
  • 1 szklanka mleka (2%)
  • 2 jajka (L)
  • 1/2 szklanki musu z jabłek*
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (siekanych)
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. W dużym szerokim garnku (ważne żeby garnek był duży, całe ciasto przygotowujemy właśnie w nim) rozpuścić masło z cukrem, wymieszać.
  2. Do garnka dodać przyprawę piernikową i mus z jabłek, dokładnie wymieszać, gotować na minimalnym ogniu przez ok. 1 min do czasu kiedy poczujemy intensywny zapach przypraw.
  3. Zdjąć garnek z ognia i do masy wsypać: sodę oczyszczoną i kakao, a następnie mleko i ,,rozbełtane” jajka, dokładnie i energicznie wymieszać, najlepiej przy pomocy kuchennej rózgi.
  4. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z solą i orzechami, dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto przelać do foremki, u mnie jednorazowa w kształcie gwiazdy.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o, piec ok 45-50 min, piec do ,,suchego patyczka”.

*Mus jabłkowy:

  • 3-4 jabłka deserowe
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • sok z 1/2 pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
  2. W garnuszku, pod przykryciem dusić jabłka z dodatkiem cynamonu i soku z pomarańczy. Na małym ogniu ok 20-30 min, aż do momentu kiedy jabłka w większości rozpadną się i powstanie jednolita masa.
  3. Jeśli uznamy, że mus jest zbyt rzadki należy odkryć garnek i na dużym ogniu gotować go jeszcze ok. 5 min, mieszać aby jabłka się nie przypaliły.

Taki mus z jabłek może służyć jako nadzienie do szarlotki lub dżem.

Smacznego.

 

(Visited 8 370 times, 1 visits today)

Dorota

Sernik Francuski
previous
Francuskie Ciasto Serowe
next
Naleśniki z serem
Sernik Francuski
previous
Francuskie Ciasto Serowe
next
Naleśniki z serem

6 komentarzy Ukryj

Piernik można upiec na nawet 3 dni przed świętami i po całkowitym wystudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku. Ciasto jest miękkie i wilgotne, więc nie musi ,,leżakować” przez dłuższy czas.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »