Tarta z mąki ryżowej ze śliwkami i bezą kokosową

Tarta ze Śliwkami
Pyszna tarta z mąki ryżowej, doskonała np. dla osób uczulonych na gluten. Deser dla każdego, elegancki i zdrowy. Polecam warto ją upiec.


 

 

Kruche ciasto przygotowane z mąki ryżowej. Ma bardzo delikatnie wyczuwalny smak ryżu. Jest delikatne i niezwykle kruche. W połączeniu z lekką bezą i owocami to naprawdę wyjątkowo pyszne ciasto.

Mąkę ryżową kupicie w każdym większym sklepie, w dziale ze zdrową żywnością. Moja maka jest pełnoziarnista, o pięknym śnieżnobiałym kolorze i delikatnie piaskowej grubości mielenia.
Taka mąka nie zawiera glutenu, dlatego polecana jest dla diabetyków, ale każdy z nas nawet nie mając żadnych alergii z pewnością będzie zadowolony z lekkie odmiany smaków.

Polecam :)

 

ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, placek z truskawkami, placek z truskawkami przepis, truskawki, truskawki przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto ucierane, kuchnia doroty, ciasto ucierane przepisy, ciasta ucierane przepisy, przepisy na łatwe ciasta, dorota, śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, śliwki, śliwki przepis, kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami przepis, ciasto kruche ze śliwkami,  beza, beza przepis, ciasto z bezą

 

Tarta z Mąki Ryżowej ze Śliwkami i Bezą Kokosową

Składniki:

  • 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 200 g mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Szczypta soli 
  • 1 łyżka śmietany (18%)
  • 20 g wiórków kokosowych

Na wierzch:

  • 2 białka
  • Szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • ok. 500 g śliwek węgierek (bez pestek, podzielonych na pół)

Sposób przygotowania:

W misie malaksera lub na stolnicy dokładnie posiekać wszystkie składniki ciasta (bez śmietany). Kiedy zaczną tworzyć się okruchy dodać śmietan i siekać do połączenia składników i powstania, miękkiego, wilgotnego ciasta.

Ciasto wyłożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawiną w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40 min.

Przygotować śliwki, umyć i podzielić na pól, pestki usunąć. Odłożyć.

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. Formę u mnie 25 cm x 25 cm, ale może być nieco większa, wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na wielkość foremki, przełożyć delikatnie (jest delikatne, może się kruszyć. W razie porwania, przełożyć kawałkami i pozaklejać dziury pozostałym ciastem.

Nakłuć widelcem ciasto. Wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika, jeśli mamy gorący piekarnik ciasto można wstawić od razu (wcześniej położyć śliwki i bezę).

Na cieście poukładać, bardzo ścisło połówki śliwek, na wierzch wyłożyć bezę i rozsmarować
ją delikatnie równą warstwą.

Ciasto wstawić do gorącego piekarnika (175 st.C.) zmniejszyć grzanie do 165 st.C. z termoobiegiem i piec ciasto ok. 35 – 40 min. 

Przygotowanie bezy:

Białka umieścić w misie miksera, wsypać sól i miksować na średnich obrotach przez ok. 3 min, kiedy zacznie tworzyć się piana, partiami po ok. 2 łyżki, dodawać cukier, cały czas miksując. Przy ostatniej porcji cukru obroty miksera zwiększyć do maksimum i miksować ok. 3 min.
Powinna powstać lśniąca, sztywna i bardzo biała piana. Na koniec wsypać wiórki kokosowe
i zmiksować jeszcze chwilę, żeby piana dokładnie połączyła się z wiórkami.
Tak przygotowaną pianę wykładamy na ciasto przykryte śliwkami.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy na kuchennej kratce.
Kroimy ostrym nożem. Ciasto i beza będą bardzo kruche i delikatne.

Smacznego :)

 

 

  • ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, placek z truskawkami, placek z truskawkami przepis, truskawki, truskawki przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto ucierane, kuchnia doroty, ciasto ucierane przepisy, ciasta ucierane przepisy, przepisy na łatwe ciasta, dorota, śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, śliwki, śliwki przepis, kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami przepis, ciasto kruche ze śliwkami,  beza, beza przepis, ciasto z bezą
  • ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, placek z truskawkami, placek z truskawkami przepis, truskawki, truskawki przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto ucierane, kuchnia doroty, ciasto ucierane przepisy, ciasta ucierane przepisy, przepisy na łatwe ciasta, dorota, śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, śliwki, śliwki przepis, kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami przepis, ciasto kruche ze śliwkami,  beza, beza przepis, ciasto z bezą
  • ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, placek z truskawkami, placek z truskawkami przepis, truskawki, truskawki przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto ucierane, kuchnia doroty, ciasto ucierane przepisy, ciasta ucierane przepisy, przepisy na łatwe ciasta, dorota, śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, śliwki, śliwki przepis, kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami przepis, ciasto kruche ze śliwkami,  beza, beza przepis, ciasto z bezą

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>