0 0
Krupnik z kaszą manną

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Krupnik z kaszą manną

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Domowy krupnik z kaszą manną, zupa szczególnie lubiana przez dzieci. Dość gęsty dzięki drobniutkiej kaszy manny. Gotuję go najczęściej z myślą o mim synku, ale ja sama także bardzo go lubię, jest alternatywą dla prawdziwego domowego krupniku z kaszą wiejską, gotowanego na żeberkach. Znacznie delikatniejszy i lżejszy, odpowiedni nawet dla małych dzieci.

Bazą do Krupniku z kaszą manną jest lekki rosół gotowany na kurczaku, u mnie są to najcześciej skrzydełka. Po ugotowaniu obieramy je z mięsa i w ten sposób zupa jest treściwsza i bardziej sycąca.

Krupnik można przechowywać w lodówce nawet do 3 dni, lub podzielić na porcje i zamrozić. Zupę mrozimy z mięsem z kurczaka obranym z kości.

Polecam doskonały pomysł na jesienne i zimowe obiady dla całej rodziny 🙂

 

 

Krupnik

Krupnik z kaszą manną

Składniki na krupnik:

  • 1 włoszczyzna (2 marchewki, 1 duża pietruszka, 1/2 białej części pora, 1/4 średniego selera)
  • 3-4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 l. wody
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 małe liście laurowe
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • po dwie gałązki natki pietruszki i koperku związane nicią kuchenną.
  • ok. 1/2 szklanki kaszy manny (u mnie Kasza manna Lubella)

Sposób przygotowania krupniku:

Do dużego garnka włożyć kurczaka, natkę i koper związane nicią i pozostałe zioła suszone, sól, zalać wodą. Doprowadzić całość do zagotowania, przykryć i zmniejszyć płomień pod garnkiem. Gotować przez ok. 20 min. W międzyczasie odkryć i zdjąć ,,szumowiny” czyli szary osad z mięsa, który pojawia się na zupie. Szumowiny wyrzucić.

Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki lub średniej grubości plastry. Wrzucić do gotującej się zupy, zagotować, zmniejszyć płomień, zupa powinna tylko delikatnie się gotować ,,mrugać”. Gotujemy ją przez ok. 20 min, do chwili kiedy warzywa będą miękkie.

Do garnka z zupą wsypujemy kaszę manną i mieszamy, zwiększamy płomień, żeby zupa zaczęła się gotować, ponownie zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok. 7-8 min (bez przykrycia) od czasu do czasu mieszając, żeby kasza nie zbijała się w grudki.

Zupa jest gotowa kiedy kasza się ugotuje i dodatkowo zagęści zupę.

Podajemy z kurczakiem, warzywami z zupy i posypaną natką pietruszki drobno posiekaną.

Smacznego 🙂

  • Domowy Krupnik
  • zupa

 

 

 

(Visited 13 047 times, 1 visits today)

Dorota

Dynia wędzona
previous
Dynia wędzona domowym sposobem – krok po kroku
next
MARINA – hotel w sercu jeziora
Dynia wędzona
previous
Dynia wędzona domowym sposobem – krok po kroku
next
MARINA – hotel w sercu jeziora

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »