Sernik wiedeński z borówkami

sernik, sernik przepis, sernik łatwy, sernik bez miksera, ciasto, ciasto przepisy, łatwe ciasto, szybkie ciasto, kuchnia doroty,
sernik, sernik przepis, sernik łatwy, sernik bez miksera, ciasto, ciasto przepisy, łatwe ciasto, szybkie ciasto, kuchnia doroty,


Jeden z najłatwiejszych serników na blogu. Nie ubijamy piany z białek, nie ma dużo łączenia i delikatnego mieszania, wręcz przeciwnie mieszać trzeba szybko i energicznie. Zwłaszcza w przypadku kiedy nie używacie miksera, a jedynie kuchenną rózgę.

Sernik pieczemy długo i w niskiej temperaturze. Grzałki w piekarniku muszą być ustawione na góra/dół (nie termoobieg, czyli wiatraczek w piekarniku nie może pracować). Cierpliwie czekamy przez 2 godz., kiedy sernik się piecze, a później pozostawiamy go na kilka godzin, żeby dokładnie wystygł i stężał. Dzięki tak długiemu czasowi pieczenia w niskiej temperaturze mamy pewność, że ciasto będzie upieczone i bardzo jasne, nie wyrośnie i nie popęka. No cóż, coś za coś. Jeśli sernik upieczecie dzień wcześniej i na noc zostawicie w chłodnym miejscu, będzie idealny, na koniec posypcie go tylko dodatkowo świeżymi borówkami, będzie pyszny.

Polecam :)

 

sernik, sernik przepis, sernik łatwy, sernik bez miksera, ciasto, ciasto przepisy, łatwe ciasto, szybkie ciasto, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami przepisy, sernik moje wypieki, sernik kwestia smaku, sernik siostry anastazji, ewa wachowicz, borówki, borówki przepisy, przepisy na borówki

 

Sernik wiedeński z borówkami

Składniki:

  • 1 kg. sera na sernik 
  • 5 jajek (L)
  • 120 g bardzo miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 budyń waniliowy 
  • 1 łyżka kaszy manny
  • Skórka otarta i sok z 1 dużej limonki 
  • ok. 250 gr borówek lub jagód

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół.

Formę lub tortownicę 24 cm., posmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić.

W misie miksera lub w innej dużej misce jeśli nie używamy miksera, połączyć masło z cukrem i dokładnie wymieszać/zmiksować. Jeśli nie miksera używamy dużej rózgi kuchennej.

Pojedynczo dodajemy jajka, po każdym miksować do całkowitego połączenia składników.

Do masy wkładamy ser i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Następnie wsypujemy budyń i kaszę manną, mieszamy energicznie i bardzo dokładnie (mikserem na średnich obrotach), aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i powstanie jednolita, gładka masa, bez grudek.

Na koniec wlewamy sok i skórkę otartą z limonki, mieszamy.

Masę serową przekładamy do formy.

Wierzch posypujemy 1/2 przygotowanych borówek.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. i od razu zmniejszamy grzanie do 120 st.C. (grzałka góra/dół).

Pieczemy 120 min., studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 min, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia na kuchennej kratce. Zajmie to ok. 2-3 godz.

Zimny sernik posypujemy pozostałymi borówkami.

Smacznego :)

 Do sernika nie ma nic lepszego niż filiżanka kawy, pomysły na różne jej podanie znajdziecie tutaj:

kawa, kawa przepisy, jak zaparzyć kawę, pomysły na kawę, kawa jak parzyć

 

 

 

 

 

 

  • sernik, sernik przepis, sernik łatwy, sernik bez miksera, ciasto, ciasto przepisy, łatwe ciasto, szybkie ciasto, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami przepisy, sernik moje wypieki, sernik kwestia smaku, sernik siostry anastazji, ewa wachowicz, borówki, borówki przepisy, przepisy na borówki
  • sernik, sernik przepis, sernik łatwy, sernik bez miksera, ciasto, ciasto przepisy, łatwe ciasto, szybkie ciasto, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami przepisy, sernik moje wypieki, sernik kwestia smaku, sernik siostry anastazji, ewa wachowicz, borówki, borówki przepisy, przepisy na borówki
  • sernik, sernik przepis, sernik łatwy, sernik bez miksera, ciasto, ciasto przepisy, łatwe ciasto, szybkie ciasto, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami przepisy, sernik moje wypieki, sernik kwestia smaku, sernik siostry anastazji, ewa wachowicz, borówki, borówki przepisy, przepisy na borówki

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>