Semifreddo z czarnych porzeczek

Semifreddo z Czarnych Porzeczek
Semifreddo to pyszny mrożony deser bardzo podobny do lodów, ale jednak lodami nie jest. Semifreddo nie zamrażamy a jedynie bardzo mocno schładzamy.


Semifreddo to pyszny mrożony deser bardzo podobny do lodów, ale jednak lodami nie jest. Semifreddo nie zamrażamy a jedynie bardzo mocno schładzamy.

Z podanych składników wychodzi duża blaszka keksowa deseru. Ważne aby przed włożeniem masy do formy, wyłożyć naczynie (może być również żaroodporne o dowolnym kształcie) folią spożywczą i to z dużym zapasem. Przed schładzaniem formę należy bardzo dokładnie owinąć folią, żeby semifredoo nie zmroziło się i nie powstały na nim kryształki lodu.

Semifreddo jest idealnym, lekkim letnim deserem. Bardzo polecam :)

 

semifredo, semifreddo, semifreddo przepis, semifredo przepis, deser, desery przepisy, ciasto, ciasto przepis, lody domowe, lody domowe przepisy, lody, kuchnia doroty,  semifredo kwestia smaku, semifreddo kwestia smaku, semifredo moje wypieki, semifreddo moje wypieki, moje wypieki przepisy, moje wypieki, kwestia smaku przepisy,

 

Semifreddo z Czarnych Porzeczek

Składniki:

  • 300 gr czarnej porzeczki + ok. 100 g do przybrania 
  • 3 żółtka 
  • 1 całe jajko
  • 230 g cukru
  • 330 ml. śmietany kremówki (30%) dobrze schłodzonej 
  • 3-4 krople zapachu waniliowego 
  • Świeże listki mięty do dekoracji 

Sposób przygotowania semifreddo:

Foremkę keksową (u mnie 30 x 11 cm) wyłożyć folią spożywczą, folia powinna dużo wystawać ponad brzegi foremki.

300 g porzeczek umyć, obrać z gałązek. Zmiksować na jednolitą masę. Przetrzeć przez gęste sitko, tak, aby oczyścić z pestek. Uzyskany przecier odstawić.

Jajko, żółtka i cukier umieścić najlepiej w metalowej misce.

Na garnku z wrzącą wodą ustawić miskę i na parze ubijać jajka z cukrem do uzyskania jasnej puszystej masy. Ubijamy ok. 5-7 min do całkowitego rozpuszczenia cukru, objętość masy powinna powiększyć się 2-3 krotnie. Zdejmujemy z garnka, dodajemy zapach waniliowy i dalej ubijamy do chwili, kiedy masa zdecydowanie ostygnie (nie musi być zupełnie zimna, ale letnia).

Do masy jajecznej wlewamy przecier z porzeczek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

W misie miksera ubijamy śmietanę kremówkę, najpierw na średnich obrotach, następnie zwiększamy do maksimum i ubijamy do chwili kiedy na śmietanie zaczną się tworzyć ślady po mieszadle. Wyłączamy.

Do ubitej śmietany wlewamy masę porzeczkową i delikatnie, przy pomocy łopatki kuchennej mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.

Przekładamy do przygotowanej keksówki wyłożonej folią, wyrównujemy wierzch, szczelnie przykrywamy drugim kawałkiem foli spożywczej.

Wstawimy do zamrażarki na ok. 4-5 godz.

Wyjmujemy, zdejmujemy wierzchnią folię, foremkę przykrywamy deską lub talerzem na którym będziemy podawać semifreddo, odwracamy i wyjmujemy z formy. Jeśli semifreddo od razu nie chce wyjść z formy, czekamy chwilę, żeby lekko się ogrzało.
Zdejmujemy folię, dekorujemy pozostałymi porzeczkami i miętą.

Przechowujemy w zamrażalniku szczelnie okryte folią (zapobiega to tworzeniu się kryształków lodu).

Smacznego.

 

  • semifredo, semifreddo, semifreddo przepis, semifredo przepis, deser, desery przepisy, ciasto, ciasto przepis, lody domowe, lody domowe przepisy, lody, kuchnia doroty,  semifredo kwestia smaku, semifreddo kwestia smaku, semifredo moje wypieki, semifreddo moje wypieki, moje wypieki przepisy, moje wypieki, kwestia smaku przepisy,
  • semifredo, semifreddo, semifreddo przepis, semifredo przepis, deser, desery przepisy, ciasto, ciasto przepis, lody domowe, lody domowe przepisy, lody, kuchnia doroty,  semifredo kwestia smaku, semifreddo kwestia smaku, semifredo moje wypieki, semifreddo moje wypieki, moje wypieki przepisy, moje wypieki, kwestia smaku przepisy,
  • semifredo, semifreddo, semifreddo przepis, semifredo przepis, deser, desery przepisy, ciasto, ciasto przepis, lody domowe, lody domowe przepisy, lody, kuchnia doroty,  semifredo kwestia smaku, semifreddo kwestia smaku, semifredo moje wypieki, semifreddo moje wypieki, moje wypieki przepisy, moje wypieki, kwestia smaku przepisy,

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>