0 0
Placek z owocami na maślance

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Placek z owocami na maślance

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Najłatwiejsze ciasto jakie można sobie wyobrazić 🙂 Do tego jest niezwykle szybkie do przygotowania i nie wymaga użycia miksera, wszystkie czynności przy mieszaniu ciasta możecie wykonać używając jedynie drewnianej łyżki.

Przepis pochodzi od Pawła Małeckiego ze słodkich warsztatów Lidla.

Placek z owocami i maślanką jest naprawdę znakomity, a z podanych składników, wychodzi duża blacha ciasta z mnóstwem owoców.
Idalnego na podwieczorek lub słodkie, weekendowe śniadanie 🙂

Polecam.

 

 

Placek z truskawkami i brzoskwiniami na maślance 

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka (L)
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka (250 g) maślanki
  • 100 ml oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 400 g brzoskwiń (umytych, pokrojonych w średnią kostkę)
  • ok. 400 g truskawek (oczyszczonych, przekrojonych na pół) 

Kruszonka:

  • 70 g masła
  • 60 g cukru
  • 80 g mąki pszennej 
Przygotwanie kruszonki:

W misce umieścić pokrojone w kostkę masło, cukier i mąkę. Palcami rozciera masło, aż do chwili kiedy powstaną grudki. Odstawić.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. prostokątną formę (u mnie żaroodporne naczynie 35x25cm) posmarować grubo, roztopionym masłem i opruszyć mąką. Odstawić.

W misie miksera połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać.

Do sypkich składników wlać maślankę, miksować płaską końcówką na wolnych obrotach.
Następnie cały czas miksując wolno, dodać jajka i olej. Zmiksować tylko do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzchu, równą warstwą rozłożyć owoce.

POsypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika i piec 40 min w 190 st.C., następnie zmniejszyć grzanie do 175 st.C.
i piec jeszce ok. 10 min.
do suchego patyczka.

Wyjąć i studzić w formie na kuchennej kratce.

Można przed podaniem posypać ciasto zrumienionymi płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

 

(Visited 1 245 times, 1 visits today)

Dorota

Ciasto z Truskawkami
previous
Ciasto Szpinakowe z truskawkami i bitą śmietaną
next
Mąka Samorosnąca – jak ją zrobić w domu
Ciasto z Truskawkami
previous
Ciasto Szpinakowe z truskawkami i bitą śmietaną
next
Mąka Samorosnąca – jak ją zrobić w domu

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »