Lody z nutella

Lody z Nutellą
Pyszne, domowe lody z Nutellą. To jedne z ukochanych lodów mojego synka, muszę je robić bardzo często i zawsze znikają błyskawicznie. Polecam.


Domowe lody są przepyszne. Te z Nutellą dodatkowo są jeszcze bardzo słodkie.

Pozwólcie, że podzielę się z Wami jedną i podstawową zasadą przy produkcji domowych lodów. Wszystkie składniki muszą być przed włożeniem do maszyny bardzo dokładnie schłodzone. Jeśli macie maszynę z agregatem to wystarczy, że po prostu mieszankę na lody wystudzicie a maszyna zrobi całą resztę.

Jeżeli jednak macie tak jak ja, zwykłą maszynę bez agregatu, to masa lodowa musi przed mieszaniem być prawie zmrożona w zamrażarce.

Maszyny bez agregatu jedynie mieszają zmrożoną masę,  wcale jej już nie chłodzą dodatkowo, wprawdzie termiczna misa (wcześniej koniecznie porządnie zmrożona przez min. 12h) nie pozwala masie na szybkie ogrzanie, ale nie specjalnie ją schładza.

Przy robieniu sorbetów mrożenia i chłodzenia jest nieco mniej bo woda z owoców znacznie szybciej zamarza niż mieszanka do lodów z użyciem mleka i jajek.

Przed przystąpieniem do robienia domowych lodów poczytajcie opinie na forach, ale jestem przekonana, że każdy w ostatecznie musi sam rozpracować i poznać swoją maszynę.

Dajcie sobie trochę czasu i prawo do kilku porażek, bo chociaż kręcenie domowych lodów to pracochłonna zabawa, to jest warta każdej spędzonej przy niej minuty. Lody domowe są pyszne. Dzieci będą zachwycone (mężowie również ;) )

Polecam bardzo a ponieważ sama za lodami nie przepadam, to chyba jestem obiektywna :D

 

Lody z Nutelli

 

 Domowe Lody z Nutellą

Składniki:

  • 300 ml. mleka 3,2%
  • 300 ml. śmietany kremówki (30%)
  • 1/2 szklanki cukru (lub mniej) 
  • ok. 200 g nutelli lub innego czekoladowego kremu
  • 50 g czekolady gorzkiej 
  • 4 żółtka

Sposób przygotowania:

W ganku z grubym dnem połączyć śmietanę kremówkę, mleko i cukier. Podgrzać do chwili kiedy cukier całkowicie się rozpuści (nie gotować). Zdjąć z ognia. Odstawić.

W misie miksera ubić żółtka z 1 łyżką cukru na puszystą jasną pianę. Do masy z jajek (cały czas miksując) wlać wolno część mleka z cukrem (wystarczy ok. 1/2 szklanki). Chodzi o to żeby
rozluźnić i zahartować jajka.

Garnek z mlekiem i śmietaną ponownie postawić na średnim ogniu, mieszając wlać miksturę z jajek. Podgrzewać na średnim ogniu, często mieszać, nie dopuścić do zagotowania. Masę podgrzewamy do chwili kiedy zgęstnieje, ja ok. 7 min. Powinna mieć konsystencję średnio ściętej śmietany.

Zgęstniałą masę zdjąć z ognia, dodać nutellę i połamaną na małe kawałki czekoladę. Kuchenną rózgą lub łyżką dokładnie wymieszać masę, musi być jednolita, czekoladowa.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy masa jest już zimna najlepiej wstawić ją na ok. 1 godz. do zamrażalnika.

Następnie przełożyć do zamrożonego pojemnika maszyny do lodów. Miksować w maszynie
przez 30 min. Ponownie zamrozić przez ok. 2 godz. Znowu zmiksować przez 20-30 min w maszynie.

Po tym czasie lody powinny być zmrożone, ale na tyle miękkie, żeby dało się je z łatwością nakładać łyżką do lodów.

Przechowywać w zamrażarce.

Smacznego :)

 

  • lody przepis, lody domowe, domowe lody, lody jak zrobić, lody moje wypieki, lody kwestia smaku, lody świderki, lody amerykańskie, lody w proszku, lody z nutellą, lody czekoladowe, lody czekoladowe przepis,  lody
  • lody przepis, lody domowe, domowe lody, lody jak zrobić, lody moje wypieki, lody kwestia smaku, lody świderki, lody amerykańskie, lody w proszku, lody z nutellą, lody czekoladowe, lody czekoladowe przepis,  lody
  • lody przepis, lody domowe, domowe lody, lody jak zrobić, lody moje wypieki, lody kwestia smaku, lody świderki, lody amerykańskie, lody w proszku, lody z nutellą, lody czekoladowe, lody czekoladowe przepis,  lody
  • lody przepis, lody domowe, domowe lody, lody jak zrobić, lody moje wypieki, lody kwestia smaku, lody świderki, lody amerykańskie, lody w proszku, lody z nutellą, lody czekoladowe, lody czekoladowe przepis,  lody

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>