Kanapka grillowana z kurczakiem i szpinakiem

kanapka-2


Grillowana Kanapka z Kurczakiem i świeżym Szpinakiem to pomysł na błyskawiczny, ciepły lunch lub śniadanie. Bez sosów i ciężkich dodatków, bo przecież za kilka dni kalendarzowa wiosna i zaczynam myśleć o zrzuceniu zbędnych, zimowych kilogramów :)

Do picia woda z cytrynowo, melisowymi kostkami lodu. Najprostszy pomysł na takie kostki znajdziecie na moim Instagramie.

Polecam :)

lunch, lunch przepis, kanapka, kanapka przepis, kanapka z kurczakiem, kanapka z kurczakiem przepis, kanapki na ciepło, kanapki na ciepło przepis

Grillowana Kanapka z Kurczakiem i Szpinakiem

Składniki dla 2 osób:

  • 4 grube kromki chleba wiejskiego 
  • 2 szklanka świeżego szpinaku lub 1 mrożonego (ilość po rozmrożeniu i odparowaniu wody) 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 pieczona lub grillowana pierś z kurczaka 
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 kulka mozzarelli 
  • Sól i świeżo mielony pieprz 
  • Oliwa 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka lub inną część kurczaka (jeśli został nam z obiadu kawałek pieczonego kurczaka)
kroimy na podłużne kawałki.

W średniej wielkości garnku rozpuścić 1,5 łyżki oliwy, na gorący wrzucić czosnek przeciśnięty
przez praskę, odrobinę soli i pieprzu, zamieszać. Smażyć czosnek tylko chwilę,
żeby go nie spalić (spalony będzie gorzki).

Po chwili wrzucić czosnek zamieszać, smażyć ok. 1 min, mieszać.
Kiedy szpinak zmięknie wrzucić pokrojone kawałki kurczaka, zamieszać.
Podgrzewać na średnim ogniu jeszcze chwilę, żeby kurczak lekko się podgrzał.

Chleb pokroić w grube kromki, po 2 szt na osobę.

Mozzarellę pokroić w plastry średniej grubości.

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę
(najłatwiej uderzyć w nią ostrzem grubego noża, lekko obrócić i wyjąć).
Zdjąć skórę, pokroić na średniej grubości plastry.

Zdjąć kurczaka ze szpinakiem z ognia, zamieszać.

Przygotować kanapki,  na dwóch kromkach rozłożyć na każdą po połowie awokado,
na kolejnych dwóch po połowie mozzarelli.
Na każdą z kromek z mozzarellą położyć po połowie kurczaka ze szpinakiem.
Przykryć kurczaka kromkami z awokado, docisnąć.

Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, powinny być gorące.
Na patelnie położyć kanapki i smażyć po 2 min z każdej strony.
Lekko dociskać, żeby mozzarella zaczęła się topić pod wpływem ciepła.

Zdjąć z patelni i każdą kanapkę podzielić na pół. Podawać ciepłe.

Smacznego.

[/mp_text]

[/mp_row]

  • kanapka-przepis
  • lunch, lunch przepis, kanapka, kanapka przepis, kanapka z kurczakiem, kanapka z kurczakiem przepis, kanapki na ciepło, kanapki na ciepło przepis

 

Więcej pomysłów na pyszne kanapki znajdziecie tutaj: 

Pasta Jajeczna

Pomysły na śniadania znajdziecie tutaj: 

Omlet z Warzywami

4 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>