Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciasto kokosowo-cytrynowe na kruchym cieście. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale również szybki i proste do przygotowania. Kokos świetnie smakuje z kremem cytrynowym, naprawdę warto samodzielnie go zrobić, ale jeśli musicie go czymś zastąpić niech będzie to jakiś kwaśny dżem, np. agrestowy.
Płatkami kokosowymi posypujemy ciasto na chwilę przed wyjęciem z piekarnika, bo bardzo szybko się przypalają i gorzknieją.
Ciasto można przechowywać w chłodnym miejscu do 3 dni, wciąż smakuje bardzo dobrze i jest wilgotne.
Polecam 🙂
Ciasto kruche kokosowo-cytrynowe
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 110 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- ok. 1,5 szklanki lemon curd lub dżemu cytrynowego
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać razem. Odstawić.
W misie miksera zmiksować masło i cukier ok. 1 min, aby powstała jednolita masa. Dodać żółtko
i zmiksować do połączenia składników.
Do masy maślanej wsypać mąkę, wiórki kokosowe, zmiksować do połączenia. Powinny zrobić się okruchy.
Okrągłą foremkę lub kwadratowe naczynie żaroodporne posmarować masłem u mnie foremka
do tart 18 cm, ale może być większa np. 20 – 22 cm. (max).
1/2 ciasta wyłożyć dno foremki, ugnieść palcami. Na cieście rozprowadzić dość grubą warstwą lemon curde lub inny kwaśny dżem. Na wierzch wysypać pozostałe ciasto (już nie ugniatać, niech powstanie kruszonka)
Piec 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.Ciasto powinno się zrumienić.
Na 5 min przed końcem pieczenia, ciasto można posypać płatkami kokosowymi.
Wyjąć, studzić na kratce.
Smacznego.
Jeden komentarz Ukryj
Ciasto wyszło super ! Pycha !
Zastanawiam się, czy można przygotować wersje bez wiórek kokosowych ? Czy ciasto uzyska taką samą konsystencję ? Czy może je czymś zastąpić?