Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszne batoniki czekoladowo-kokosowe z płatkami owsianymi. Jest w nich wszystko co najlepsze.
Batoniki należy przechowywać w lodówce, a dając je dzieciom do rąk warto owinąć je w papier do pieczenia lub serwetkę.
Bardzo polecam, ja z moimi batonikami ruszam do szkoły Tadzia.
Zobaczymy co powiedzą dzieci 🙂
Więcej przepisów na wypieki z czekoladą (klik)
Batoniki owsiane czekoladowo-kokosowe z masłem orzechowym
Składniki:
- 1 szklanka masła orzechowego z kawałkami orzechów (solone)
- 1/2 szklanki miodu (u mnie malinowy, ale może być każdy inny)
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka (100 g.) wiórków kokosowych
- 2/3 szklanki kakao
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki migdałów z grubsza posiekanych
Sposób przygotowania:
W garnuszku umieścić: cukier, olej kokosowy, masło orzechowe, miód. Podgrzewać mieszając,
aż wszystkie składniki się rozpuszczą (nie gotować).
Wsypać kakao i dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia.
W dużej misce połączyć płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki i migdały, wymieszać.
Do suchych składników wlać masę czekoladową, dokładnie wymieszać.
Przełożyć do foremki (u mnie 25 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić powierzchnię.
Wstawić do lodówki na minimum 1 godz.
Po wyjęciu pokroić ostrym nożem.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
4 komentarze Ukryj
super batoniki, o niebo lepsze od wszystkich kupnych!
Zdecydowanie lepsze 🙂
Ile powinno być masła orzechowego,w przepisie nie jest pdane.
Chodzi o 1 szklankę masła orzechowego. Już poprawiłam, dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂