Pączki Serowe

Pączki Serowe
Jak zrobić uwielbiane przez dzieci oponki serowe, przepis i zdjęcia krok po kroku. W karnawale trzeba je usmażyć. Przepis jest bardzo łatwy i szybki polecam


Zapach Tłustego Czwartku już roznosi się po całym domu. To mój ukochany dzień , bo w tłusty czwartek objadam się pączkami faworkami.

Mój tata mówił, że tego jednego, jedynego dnia roku, żadne smakołyki nie tuczą. Jako dziecko bardzo w to wierzyłam, chociaż nie miałam wtedy zielonego pojęcia czym są kalorie i jakie skutki ma ich nadmiar :)
Dzisiaj po prostu bardzo chcę wierzyć w magiczną moc Tłustego Czwartku.

Upiekłam pyszne i dziecinnie łatwe pączki serowe. Są chyba najczęściej smażonymi pączkami w domach. Nie trzeba martwić się czy wyrosną, czy w czasie smażenia ,,dostaną” pięknej jasnej oponki, kiedy nadziewać je konfiturami przed, czy po smażeniu.

Pączki serowe są bezproblemowe.

Do smażenia pączków najlepsza jest frytownica, bo zapewnia stałą (180 st.C.) temperaturę oleju. Jeśli jednak nie macie frytownicy użyjcie szerokiego i głębokiego garnka, a temperaturę sprawdzajcie termometrem kuchennym.

Smacznego!!!!!!

 

 

pączki z serem, pączki z serem przepis, pączki, pączki przepis, przepis na pączki, serowe oponki, serowe oponki przepis, przepis na serowe oponki, tłusty czwartek, tłusty czwartek przepisy

 

Pączki serowe

Składniki na ok. 20 szt

  • 250 gr sera białego półtłustego
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka 
  • 1,5 łyżki śmietany (18%)
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • Skórka otarta z 1 małej cytryny
  • 1 l. oleju rzepakowego do smażenia 
  • Cukier puder do posypania 

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z solą i sodą.

W misce lub misie miksera umieścić ser biały, rozgnieść go widelcem lub tak jak ja to robię wałkiem do ziemniaków.

Do sera dodać wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Powstanie gęste, lepkie ciasto.

We frytownicy lub głębokim, szerokim garnku rozgrzać olej. Olej powinien mieć 180 st.C.

Łyżką zanurzoną  w oleju nabieramy ciasto wielkości orzecha włoskiego i kładziemy je na rozgrzany olej (pączki rosną w trakcie smażenia, więc nie wkładajmy ich zbyt wielu na raz).

Smażymy ok. 3-4 min, w połowie przekręcamy, aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron.

Usmażone pączki wypłyną na wierzch, wtedy wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.

Smażąc we frytownicy pozostawiamy na chwilę w sitku żeby odciekły.

Ciepłe posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Smacznego.

 

  • pączki z serem, pączki z serem przepis, pączki, pączki przepis, przepis na pączki, serowe oponki, serowe oponki przepis, przepis na serowe oponki, tłusty czwartek, tłusty czwartek przepisy
  • pączki z serem, pączki z serem przepis, pączki, pączki przepis, przepis na pączki, serowe oponki, serowe oponki przepis, przepis na serowe oponki, tłusty czwartek, tłusty czwartek przepisy
  • Pączki Serowe
  • Pączki Serowe

 

 

22 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>