Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Niezwykle proste i szybkie a przy tym pyszne ciasto cytrynowo kokosowe.
W czasie pieczenia ciasto dość szybko zaczyna się rumienić, więc może okazać się, że trzeba przykryć je folia aluminiową.
Po ok. 25 min zacznijcie sprawdzać stan upieczenia przy pomocy drewnianego patyczka.
Wkłuwamy go na środku i sprawdzamy czy pp wyjęciu widać na nim ślady surowego ciasta, jeśli tak to znaczy że musimy piec je jeszcze ok. 10 min.
Polecam, pyszne po upieczeniu, ale i surowe jest cudowne, nie polecam oczywiście jedzenie go na surowo 🙂
Smacznego
[/mp_row]
Ciasto kokosowo-cytrynowe
Składniki:
- 220 gr masła
- 2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka (L)
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- Skórka otarta z 1 dużej cytryny
- Sok z 1/2 dużej lub 1 całej, małej cytryny
- Cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Masło roztopić, wsypać cukier i dokładnie zmiksować przy pomocy końcówki do ubijania piany. Miksować ok. 3 min do chwili, kiedy masa zgęstnieje i zrobi się lekko błyszcząca.
Miksując dodawać po jednym jajku. Następne dodać dopiero kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą.
Do masy wsypać mąkę i zmiksować na średnich obrotach. Następnie dodać wiórki kokosowe, skórkę i sok z cytryny, zmiksować do całkowitego połączenia.
Przełożyć do formy (ok. 20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 35-45 min do suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni po ok. 20 min można przykryć je folią aluminiową.
Wyjąć i studzić na kuchennej kratce. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
10 komentarzy Ukryj
oooo…właśnie szukam czegoś na szybko do upieczenia 🙂
chyba właśnie znalazłam.
pozdrawiam serdecznie
Bardzo smakowicie wyglądające ciasto. Lubię takie “szybkie” wypieki. Pozdrawiam
Musiało pięknie pachnieć 🙂
Gin, pachniało naprawdę niesamowicie w całym domu 🙂
Jest naprawdę pyszne, chociaż spiekła mi się trochę góra – muszę poeksperymentować z piekarnikiem. Następnym razem spróbuję z większą ilością soku z cytryny i może wezmę mniej cukru, bo dla mnie jest odrobinę za słodkie. Faktycznie, na surowo tez rewelacyjne… Dziękuję za wyśmienity przepis.
Iwona, to ciasto dość szybko się rumieni, z moim jest zawsze tak samo. Przykryj je folią aluminiową po ok. 20 min pieczenia. Folia chroni przed nadmiernym rumienieniem i spaleniem 🙂
Tak zrobię, nie wiem, dlaczego teraz nie przykryłam, chociaż wyraźnie przestrzegałaś przed przyrumienieniem. Dziękuję za radę.
Ciasto świetne !dziękuje
Bardzo się cieszę 😀
Jak to ciasto ma urosnąć skoro nie ma proszku do pieczenia