Skórka pomarańczowa do ciasta

skórka kandyzowana, skórka kandyzowana przepis, skórka kandyzowana do ciasta, skórka kandyzowana domowa,
skórka kandyzowana, skórka kandyzowana przepis, skórka kandyzowana do ciasta, skórka kandyzowana domowa,


Szybki sposób na wykorzystanie pomarańczowej skórki.

Jeśli pieczecie w domu ciasta, skórka pomarańczowa w syropie z pewnością się przyda. Jest słodka i pyszna, znacznie smaczniejsza od kupowanej w sklepach.

Kieruję się prostą zasadą w przygotowywaniu syropu, tyle samo cukru co wody. Zbyt duża ilość cukru sprawi, że zamiast słodkiego syropu otrzymacie skrystalizowaną i twardą bryłę z której bardzo trudno będzie wydobyć skórkę.

Nigdy nie kroję skórki przed gotowaniem, wolą robić to przed samym użyciem.

Polecam do masy makowej, którą napełnicie makowce :)

 

 

skórka-pomarańczowa-do-ciast

 

Skórka pomarańczowa w syropie

Składniki:

  • ok. 300-400 gr skórki pomarańczowej (lub tyle ile mamy)
  • ok. 1,5 szklanki wody 
  • ok. 1,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Skórkę zdejmujemy z pomarańczy, jeśli biała część jest bardzo gruba należy ściąć jej część, ale nie całkowicie. Na skórce powinna zostać niewielka biała warstwa.

Skórkę, wodę i cukier włożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować ok. 40 min lub do chwili kiedy skórka będzie miękka.

Sprawdzamy wkłuwając widelec.

Gorącą skórkę razem z syropem przełożyć  do szklanego słoika. Zakręcić i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Po otwarciu powinniśmy zużyć skórkę w ciągu max 7 dni.

Smacznego.

 

  • skórka-pomarańczowa
  • kandyzowana-skórka-pomarańczowa

 

 

4 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>