Placki biszkoptowe z jagodami

placki-jagody


Pyszne śniadanie lub podwieczorek. Delikatne placuszki biszkoptowe z dodatkiem sezonowych owoców. Jagody można zastąpić porzeczkami lub malinami.

Polecam, dzieci je uwielbiają :)

Biszkoptowe placuszki z jagodami

Składniki dla 1 osoby:

  • 1 jajko (L)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 1/4 szklanki jagód
  • Olej lub masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Oddzielić biało od żółtka.
Białko ubić z łyżeczką cukru na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać żółtko, dokładnie zmiksować przez chwilę.
Następnie do piany wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, do całkowitego połączenia składników. Na koniec wyspać jagody i delikatnie wymieszać całość.

Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, kłaść łyżką porcję ciasta w niewielkiej odległości, placki nieco rosną, smażyć do zrumienienia na średnim ogniu z dwóch stron.

Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.

Smacznego.

 

 

 

7 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>