Konfitura wiśniowa

konfitura-wiśniowa-f copy



Cudownie pachnące latem konfitury z wiśni. 
Konfitury są nieco rzadsze niż dżem, mają masę owoców i przepiękny głęboko wiśniowy kolor. Nie przypominają tych kupionych w sklepie, pachną prawdziwymi owocami. 
Nie mogliśmy się oprzeć i jeden słoiczek zjedliśmy od razu na śniadanie z francuskimi rogalikami, są pyszne i bardzo wiśniowe. 
Zimą będą przypominały o letnich upałach. 

Z 2 kg wiśni otrzymałam 8 różnej wielkości słoiczków, trudno mi więc dokładnie określić ilość konfitury. Na wszelki wypadek przygotujcie sobie nieco więcej naczyń, żeby potem nie biegać w ostatniej chwili i nie szukać słoików. 

 


Konfitury wiśniowe 

Składniki:

  • 2 kg wiśni 
  • 2 kilogramy cukru żelującego (1:1) 
  • sok z 1 cytryny
  • Słoiki z zakrętkami lub typu wek (czyste i suche) 

Sposób przygotowania:

Wiśnie umyć, wydrylować. 

Wiśnie włożyć do dużego garnka z grubym dnem, zagotować. Wsypać cukier, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować ok. 1 godz bez przykrycia, mieszać od czasu do czasu. Pod koniec wlać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. 

Słoiki z zakrętką napełniać gorącymi konfiturami prawie do pełna, zakręcić zakrętką, odwrócić do góry dnem i pozostawić co całkowitego wystygnięcia. Zimne odwrócić. 
Słoiki typu wek z gumką, napełnić do wysokości 3/4 słoika gorącymi konfiturami, wytrzeć brzeg słoika jeśli się ubrudził sokiem, zamknąć dokładnie (nie odwracać), zostawić do całkowitego wystygnięcia. 

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Od czasu do czasu oglądać czy konfitury nie zaczynają pleśnieć. 

Smacznego. 









5 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>