Tort czekoladowo truskawkowy

tort-czekoladowy-1


Tort czekolady z kremem z bitej śmietany i musu truskawkowego.
Pyszny i delikatny, uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych. Jest z nim trochę pracy, ale smak i wygląd warte są każdej minuty spędzonej w kuchni :)
Polecam gorąco.

Tort Czekoladowo Truskawkowy

Składniki na czekoladowy biszkopt:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 5 jajek żółtka i białka osobno (L)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczone
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania ciasta:

Przygotować dwie formy 24 cm lub jedną 26 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche. Ja piekłam w 2 tortownicach 24 cm.

W garnuszku podgrzać olej, cukier, wodę i kakao (4 pierwsze składniki z listy) nie gotować, doprowadzić jedynie do rozpuszczenia się cukru, mieszać. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić.

Mąki z sodą, proszkiem do pieczenia i solą, połączyć, przesiać. Odstawić.
Białka umieścić w misie miksera i ubijać końcówką do ubijania piany, kiedy piana zacznie robić się sztywna wsypać cukier w dwóch częściach, po każdym dodaniu miksować tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści.
Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, cały czas miksując, dodać połowę żółtek. Miksować do całkowitego połączenia a następnie dodać pozostałe żółtka, ponownie zmiksować.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i delikatnym strumieniem wlewać zimną masę kakaową do piany. Miksować tylko do chwili kiedy składniki dokładnie się połączą i piana nabierze czekoladowej, jednolitej barwy.
Mikser ciągle ustawiony na najwolniejszych obrotach, wsypać powoli mąki z proszkiem i sodą, miksować tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanych form.
Piec w 175 st. C, przez ok.30-35 min, do suchego patyczka, czas pieczenia zależy od wielkości foremki, w jednej dużej pieczemy ok. 45-50 min. Ja piekłam w dwóch mniejszych formach (30 min)
Studzić w uchylonym piekarniku przez 10 min,
następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce. Zimne ciasto ,,obrysować” ostrym nożem, wyjąć z tortownicy.

Składniki kremu truskawkowego:

  • 200 gr truskawek
  • 2 łyżki galaretki truskawkowej
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 200 ml. śmietany kremówki (30%)
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • Sok z 1 dużej lub 2 małych limonek
  • Kilka ładnych, dużych truskawek do ozdobienia tortu

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do wystygnięcia.

Truskawki oczyścić, zmiksować.
Zmiksowane truskawki połączyć z zimną galaretką, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.

Kremówkę i cukier puder ubić na sztywno, do chwili kiedy na śmietanie wyraźnie będzie widać ślady miksowania.
Bitą śmietanę połączyć z tężejącymi truskawkami, delikatnie wymieszać. Przechowywać w lodówce do chwili przekładania tortu.

Składniki na czekoladowy lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitego, gęstego lukru.

Przygotowanie tortu:

Z limonki wycisnąć sok.

Zimne ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa równe blaty.
Jeśli piekliśmy dwa ciasta, spód jednego z ciast powinien być górą tortu.

Każdy z blatów nasączyć sokiem z limonki, tylko strony które będą stykały się z kremem.
Na jeden z blatów ten który będzie spodem tortu, wyłożyć bitą śmietanę z truskawkami, rozsmarować równo po całym cieście. Przykryć drugim kawałkiem ciasta.
Na wierzch wylać lukier czekoladowy, rozsmarować równo po całym cieście.
Tort przybrać pokrojonymi na pół truskawkami.
Schłodzić przez ok. 1h.

Kroić ostrym nożem.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

17 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>