Rumsztyk wołowy z cebulą

rumsztyk, rumsztyk przepis, rumsztyk wołowy, rumsztyk wołowy przepis, rumsztyk z cebulą, rumsztyk z cebulą przepis, rumsztyk wołowy  z cebulą, rumsztyk wołowy  z cebulą przepis, mięso, mięso przepisy, obiad, obiad przepisy, grill, grillowanie przepisy, grillowanie, szybki obiad, kuchnia polska, kuchnia polska przepisy
rumsztyk, rumsztyk przepis, rumsztyk wołowy, rumsztyk wołowy przepis, rumsztyk z cebulą, rumsztyk z cebulą przepis, rumsztyk wołowy z cebulą, rumsztyk wołowy z cebulą przepis, mięso, mięso przepisy, obiad, obiad przepisy, grill, grillowanie przepisy, grillowanie, szybki obiad, kuchnia polska, kuchnia polska przepisy


Do przyrządzenia rumsztyku wołowego kupmy dobrej jakości wołowinę, idealna byłaby polędwica, ale udziec lub wołowina zadnia również będą odpowiednie.

Rumsztyk wołowy kojarzy się z barem mlecznym, jednak jest to pyszne i eleganckie danie. Przy tym, robi się je niezwykle szybko. Najlepiej jest zmielić odpowiedni kawałek mięsa wołowego w sklepie, ja tak robię, skróci to zdecydowanie czas przygotowania.

Nie żałujcie podsmażonej cebulki im jej więcej tym lepiej.

Postarajcie się nie kupować paczkowanej wołowiny, to nie to samo co świeżo mielone mięso.

Smacznego.

 rumsztyk, rumsztyk przepis, rumsztyk wołowy, rumsztyk wołowy przepis, rumsztyk z cebulą, rumsztyk z cebulą przepis, rumsztyk wołowy  z cebulą, rumsztyk wołowy  z cebulą przepis, mięso, mięso przepisy, obiad, obiad przepisy, grill, grillowanie przepisy, grillowanie, szybki obiad, kuchnia polska, kuchnia polska przepisy


Rumsztyk z cebulą 

Składniki:

  • 1 kg wołowiny grubo mielonej (udźca, zadniej)
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz
  • 2 duże cebule lub więcej ( ok. 1 na osobę)
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wołowinę mielimy grubo, najlepiej raz, przepuszczając przez sitko z grubymi oczkami.

Małą cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju do zeszklenia. Odstawiamy do przestygnięcia.

Mięso wkładamy do miski, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wbijamy jajko, wrzucamy podsmażoną i przestudzoną cebulę. Dokładnie mieszamy, najlepiej ręką.
Moczymy ręce w wodzie, formujemy średniej wielkości okrągłe kotlety. Odkładamy odkładamy na przygotowaną deskę. Delikatnie nacinamy nożem, ok. 1 mm z każdej strony (powinno wyglądać to tak jak na zdjęciu).

Duże cebule obieramy ze skóry, kroimy w średniej grubości plastry.
W garnuszku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy do zezłocenia, często mieszamy, żeby się nie przypaliła.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy rumsztyki po ok. 2-3 min z każdej strony, bez przykrycia. Czas smażenia zależy od tego jak mocno wysmażone mięso lubimy. Rumsztyki powinny być zrumienione na zewnątrz i lekko różowe w środku.

Na gorący rumsztyk kładziemy podsmażoną cebulę.

Podajemy z dodatkiem pieczywa i sałaty np. z sosem francuskim.

Smacznego.

rumsztyk, rumsztyk przepis, rumsztyk wołowy, rumsztyk wołowy przepis, rumsztyk z cebulą, rumsztyk z cebulą przepis, rumsztyk wołowy  z cebulą, rumsztyk wołowy  z cebulą przepis, mięso, mięso przepisy, obiad, obiad przepisy, grill, grillowanie przepisy, grillowanie, szybki obiad, kuchnia polska, kuchnia polska przepisy
 rumsztyk, rumsztyk przepis, rumsztyk wołowy, rumsztyk wołowy przepis, rumsztyk z cebulą, rumsztyk z cebulą przepis, rumsztyk wołowy  z cebulą, rumsztyk wołowy  z cebulą przepis, mięso, mięso przepisy, obiad, obiad przepisy, grill, grillowanie przepisy, grillowanie, szybki obiad, kuchnia polska, kuchnia polska przepisy

4 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>