Zupa pieczarkowa

zupa-pieczarkowa-1


Przepis na domową Zupę Pieczarkową z lekko podsmażonymi na maśle lub oliwie pieczarkami. Zupa jest delikatna z dużą ilością pieczarek.

Ja bardzo lubię pieczarkową zabielaną czystą śmietaną, ale równie smaczna jest czysta bez żadnych dodatków.

Polecam na zimowe obiady, ale ta zupa doskonała jest o każdej porze roku.

Zupa pieczarkowa

Składniki:

  • 300 gr kurczaka (podudzia)
  • 1 włoszczyzna
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 250 gr pieczarek
  • 1 łyżka masła lub oliwy do podsmażenia pieczarek
  • Sól
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 3-4 litry wody

Sposób przygotowania zupy pieczarkowej:

  1. Natkę pietruszki dokładnie umyć, związać nicią.
  2. Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą (może być wrzątek), wsypać łyżeczkę soli i ziarna pieprzu, wrzucić związaną natkę. Całość zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować ok. 30 min.
  3. W międzyczasie obrać warzywa, umyć i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić nieco grubiej niż pozostałe warzywa, włożyć do osobnej miski, zalać zimną wodą, odstawić.
  4. Pieczarki umyć, ze starszych i lekko ciemniejszych grzybów zdjąć skórkę, na młodych bielusieńkich można ją zostawić. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić grzyby i lekko posolić, na dużym ogniu podsmażyć, mieszać od czasu do czasu. Pieczarki puszczą sok, smażyć tak długo aż cały sok odparuje (nie przykrywać patelni) i pozostaną suche. Zamieszać, wyłączyć ogień, odstawić.
  6. Do garnka z gotującym się mięsem wrzucić pokrojone warzywa (bez ziemniaków), zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować ok. 20 min.
  7. Następnie do zupy wrzucić ziemniaki i pieczarki, ponownie całość zagotować, zmniejszyć grzanie i tak na małym ogniu, pod przykryciem gotować 10-15 min, aż ziemniaki będą miękkie.
  8. Zupa jest gotowa, należy ją teraz spróbować, ewentualnie doprawić solą.

Zupę pieczarkową można podawać czystą lub z dodatkiem łyżki śmietany, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.

 

Domowa Zupa Pomidorowa
Zupa Fasolowa
 

 

9 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>