Żeberka w miodzie – duszone idealne

Żeberka w miodzie
Żeberka w Miodzie duszone. Sprawdzony przepis na idealnie miękkie i delikatne mięso.


Żeberka w miodzie to jedno z naszych ulubionych dań. Nie pozwalamy sobie na nie zbyt często, ale po miesiącach lekkich sałatek nabraliśmy wielkiej ochoty na żeberka w miodzie. Zapragnęliśmy po prostu, czegoś cięższego i bardziej kalorycznego.
Mięso w tym przepisie jest miękkie i z łatwością oddziela się od kości. Dobrze jest użyć tu żeberek z kością właśnie, nadają potrawie dodatkowego smaku.

Polecam :)


Żeberka w miodzie 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku lub jedna suszona
  • 2-3 łyżki majeranku otartego
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki.

Przygotowanie marynaty:

W dużej misce wymieszać olej, miód, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.

Przygotowanie mięsa:

Kawałki mięsa włożyć do miski i dokładnie obtoczyć w marynacie. Przykryć naczynie z mięsem folią spożywczą, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Na dużej głębokiej patelni rozgrzać 2 -3 łyżki oleju, na gorącym tłuszczu układać  mięso kością do góry i obsmażać przez kilka minut, aż się lekko przypieką.
Następnie przewrócić mięso kością do dołu, pozostałą marynatę polać mięso, posypać majerankiem, przykryć patelnię, zmniejszyć płomień, tak dusić mięso przez ok. 1-1,5 h. (ja dusiłam ok. 80 min, mięso było idealnie miękkie).

W trakcie duszenia może okazać się, że trzeba dolać kilka łyżek wody, aby żeberka się nie przypaliły, ale nie odkrywajcie garnka czy patelni zbyt często w naczyniu powstaje para w której żeberka muszą się dusić.

Smacznego.

46 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>