Drożdżówki ze śliwkami



Pyszne, puszyste drożdżówki ze śliwkami. Upiekłam je dzisiaj w mgnieniu oka, dzień był ciepły, więc ciasto wyrosło błyskawicznie.
Polecam, są naprawdę proste do przygotowania, ciasto drożdżowe jest dość gęste, więc bułeczki lepi się naprawdę łatwo.
Jeśli macie w domu, prawdziwą laskę wanilii, zdecydowanie użyjcie jej w tym przypadku. Maleńkie ziarenka nadają piękny zapach i ślicznie wyglądają w jasnym, drożdżowym cieście.
bu-C5-82eczki-ze-s-CC-81liwkami


Drożdżówki ze śliwkami

Składniki na 12 sztuk:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/4 szklanki mleka (2%)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 110 g masła
  • 2 jajka (L)
  • 1 cukier waniliowy lub 1/2 laski wanilii
  • 6 śliwek (wypestkowanych)

Sposób przygotowania drożdżówek:

drożdży, 2 łyżek mąki i łyżeczki cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka przygotować zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w szklanym naczyniu,
przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W garnku podgrzać mleko z ziarenkami i korą wanilii (nie gotować). Kiedy mleko będzie gorące wsypać cukier i dodać masło. Zdjąć z ognia i mieszać aż cukier i masło całkowicie się roztopią. Przestudzić, mleko powinno być wciąż dość ciepłe, ale nie gorące. Wyjąć korę wanilii, wyrzucić.

Do misy miksera wsypać mąkę i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wyrabiać przy pomocy haka, wlewać powoli mieszankę mleka z cukrem i masłem, cały czas wyrabiać.
Następnie wlać rozkłócone jajka i wszystko wyrabiać jeszcze przez ok 7-8 min, aż ciasto stanie się sprężyste i jednolite.

Przykryć misę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5h, jeśli mleko było ciepłe 1h powinna w zupełności wystarczyć.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać prze chwilę. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Uformować kulę.

Z ciasta odcinać niewielkie kawałki i na oprószonym mąką blacie formować wałek, skręcić wokół własnej osi, aby powstał delikatny wzorek. Następnie wałek ciasta zwijać
w ,,ślimaka”, na wierzchu położyć połówkę śliwki.

Drożdżówki układać na blasze posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Pozostawić chwilę do ,,podrośnięcia” ok. 5-8 min. Posmarować ,,rozkłóconym” jajkiem.

Piec w temperaturze 175 oC przez ok. 14-18 min, do zrumienienia.

Wyjąć, studzić na kuchennej kratce.

Ciepłe drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Lukier powinien być bardzo gęsty.

Smacznego.

 

droz-25CC-2587dz-25CC-2587o-25CC-2581wki-ze-s-25CC-2581liwkami

 

 

droz-25CC-2587dz-25CC-2587o-25CC-2581wki-z-owocami

 

 

 

 

 

 

5 kometarzy

Odpowiedz na „Kuchnia DorotyAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>