0 0
Placek drożdżowy z rabarbarem i pomarańczowym budyniem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Placek drożdżowy z rabarbarem i pomarańczowym budyniem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Takie ciasto chodziło za mną już od dawna, rabarbar, budyń i ciasto drożdżowe. Dużo do udźwignięcia dla drożdży, ale poradziły sobie świetnie, placek wyrósł bardzo ładnie, choć nie udało się uniknąć leciusieńkiego zakalca.

Następnego dnia, kiedy budyń całkowicie stężał, ciasto jest jeszcze lepsze. Doskonałe na śniadanie.

Polecam 🙂


Placek drożdżowy z budyniem i rabarbarem 

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 360 g mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g bardzo miękkiego masła
  • Skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Nadzienie:

  • 400 g rabarbaru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 budyń
  • 80 g masła bardzo zimnego
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Z drożdży, 3 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka przygotować zaczyn (klik)
  2. W misie miksera połącz przesianą mąkę, cukier, żółtka, wyrośnięty zaczyn i pozostałe, ciepłe mleko. Za pomocą haka do wyrabiania ciasta, miksuj całość na niskich obrotach przez ok.5-7 minut. Na koniec partiami dodawaj masło, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 h. do wyrośnięcia.
  3. W międzyczasie umyj rabarbar, pokrój na niewielkie kawałki. Włóż do garnka, zasyp cukrem i na dużym ogniu gotuj przez 5 min od chwili zagotowania. Wyłącz i dodaj 1/2 startej skórki pomarańczowej, zamieszaj, odstaw. Od czasu do czasu mieszaj rabarbar, aby pokrywał się syropem z gotowania.
  4. W osobnym garnuszku ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotowego gorącego budyniu, wrzuć zimne masło i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodaj pozostała 1/2 skórkę z pomarańczy, dokładnie wymieszaj, odstaw do wystygnięcia i stężenia.
  5. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj ponownie przez 2 min, dodaj skórkę z pomarańczy.
  6. Prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i rozprowadź równo po całej powierzchni. Na wierzch wyłóż zimny budyń. Odstaw do wyrastania na czas nagrzewania piekarnika.
  7. Piekarnik rozgrzej do 175 oC (termoobieg).
  8. Na ciasto wyłóż rabarbar (bez soku).
  9. Wstaw do gorącego piekarnika, zostaw uchylone drzwiczki i tak piecz placek przez 12 min. Następnie zamknij drzwiczki i piecz kolejne 28 min.
  10. Uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto na 10 min, następnie wyjmij i studź w formie na kuchennej kratce.

Zimne ciasto można polukrować.

Smacznego!!!

(Visited 324 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Domowe pieczywo czosnkowe
next
Szarlotka z bezą
previous
Domowe pieczywo czosnkowe
next
Szarlotka z bezą

6 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »