Ciasto kręcone z rabarbarem

rabarbar, rabarbar przepis, rabarbar przepisy, deser, desery przepisy, Ciasto, ciasto przepis, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepisy, rabarbar, rabarbar przepis, rabarbar przepisy, rabarbar ciasto, rabarbar ciasto przepisy,
rabarbar, rabarbar przepis, rabarbar przepisy, deser, desery przepisy, Ciasto, ciasto przepis, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepisy, rabarbar, rabarbar przepis, rabarbar przepisy, rabarbar ciasto, rabarbar ciasto przepisy,


Pyszne ciasto z rabarbarem i delikatną nutą pomarańczy. Bardzo ważne aby wszystkie składniki ciasta, były w temperaturze pokojowej a masło bardzo miękkie. Aby powstała naprawdę puszysta masa, ucieramy masło z cukrem przy pomocy mieszadła płaskiego (można sprawdzić tutaj jak wygląda).

Polecam :)

Ciasto z rabarbarem

Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 180 g miękkiego masła
  • 180 g drobnego cukru
  • 3 (XL)
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 400 g rabarbaru

Sposób przygotowania

  1. Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru, dodajemy połowę skórki z pomarańczy, dokładnie mieszamy, odstawiamy.
  2. Formę do ciasta (24 cm) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
  4. W misie miksera ucieramy masło i cukier na lekką, jasną masę. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, krótko miksujemy.
  5. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku a następnie ocet.
  6. Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy.
  7. Do maślanej masy wsypujemy mąkę, miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
  8. Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy rabarbar.
  9. Formę wstawiamy do piekarnika na 45-50 min., pieczemy do ,,suchego patyczka”.
  10. Wyjmujemy ciasto i studzimy w formie na kratce ok. 20 min, następnie wyjmujemy.
  11. Kiedy ciasto wystygnie, lukrujemy.

Lukier pomarańczowy:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z pomarańczy

Cukier łączymy z 3 łyżkami soku, dokładnie mieszamy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku, jeśli jest zbyt rzadki i łatwo spływa z ciasta, dodajemy łyżkę cukru pudru.

Smacznego!

7 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>