Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczne drobiowe kotleciki mielone, czyli kotlety pożarskie.
Od kilku miesięcy te kotlety są naszymi ulubionymi. Moi chłopcy mogliby jeść je na okrągło. Po pierwsze są bardzo delikatne i absolutnie nie suche. Ponadto odkryłam nową metodę mielenia składników w malakserze, wrzucam wszystkie razem do misy i mielę. Ta metoda sprawdza się znakomicie, w chwilę mieszanka na kotlety jest gotowa.
Z poniższych składników wyszło 8 średnich kotletów. Odgrzewanie bardzo dobrze im robi, a ja nie muszę codziennie kombinować, co zrobić na obiad:)
Polecam.
Kotlety mielone drobiowe – kotlety pożarskie
Składniki na drobiowe kotlety mielone :
- 400-500 g piersi z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki w proszku
- 1 jajko
- Sól i pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki i kilka koperku
- Olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka tartej bułki
Sposób przygotowania drobiowych kotletów mielonych:
Pierś umyć, pokroić na kawałki.
Cebulę obrać, pokroić na średnie kawałki. Podsmażyć na oleju, do zeszklenia. Odstawić żeby przestygła.
Kajzerkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć kiedy zmięknie.
W misie malaksera umieścić, pierś, cebulę, jajko, przyprawy, pietruszkę i koperek, zmiksować na jednolitą masę.
Z mięsa formować kotlety, obtaczać w tartej bułce, obsmażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Obsmażone kotlety przełożyć do garnka, włożyć masło, przykryć i dusić ok. 15-20 min na małym ogniu.
W czasie duszenia nie odkrywać garnka i nie wypuszczać pary.
Podawać z frytkami, ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Zimne kotlety można pokroić w cienkie plasterki i traktować jak domową wędlinę.
21 komentarzy Ukryj
Uwielbiam takie kotelty! W tym tygodniu robiłam z indyka i ze szczypiorkiem! Prosty, domowy obiad, pycha 🙂
Kurcze, jeszcze nie próbowałem robić mielonych z kurczaka 🙂 Są dużo delikatniejsze w smaku od zwykłych mielonych? Kotlety z kurczaka zawsze robiłem w ten sposób. A eksperymentowałaś może, czy zamiast kajzerki równie dobrze sprawdzi się bułka tarta? Przy zwykłych mielonych z wieprzowiny jest okej, ale z tego co wiem drób jest dużo bardziej “wodnisty” i boję się, że się będą rozwalać.
Oczywiście można zamienić rozmoczoną kajzerkę na tartą bułkę. Kotlety będą suchsze a tym samym łatwiejsze do formowania. Ale w smaku też będą bardziej suche, to już decyzja co wolimy, ja jednak moczę kajzerkę. Pozdrawiam 🙂
Dzięki 🙂 Idzie weekend, więc pewnie przetestuję – mam smaka na Twoje mielone.
A czy trzeba je jeszcze koniecznie dusic ? Nie wystarczy usmazenie na patelni ?
Ja zdecydowanie polecam duszenie, kotlety są w tedy na 100 % dopieczone i delikatniejsze niż bez duszenia.
Mieso z kurczaka scina sie szybciej. Nie podpieka sie i bez hockow klockow nie da sie zrobic “przypieczone z zewnatrz i soczyste w srodku”. Duszone nabiera smaku i nie jest tak “suche”?
+-
Kotlety wyszly przepyszne!! To duszenie w maśle sprawia że rozplywaja się w ustach 🙂 lepsze jak od mojej własnej mamy. Rzadko komentuje potrawy ale ta musialam 🙂 pozdrawiam
Kotlety w smaku są przepyszne. Zamiast kajzerki można dodać bułkę tartą. Zrobiłam je, ponieważ mój mąż nie lubi kotletów z mięsa mielonego i zagoszczą na stałe w moim obiadowym menu. Pozdrawiam 😉
Bardzo się cieszę 🙂
Ja dusilam na masle na malym ogniu 15 min i przypalily sie od spodu, poza tym sa pyszne
Masło zwykłe czy klarowane?
Masło zwykłe 🙂
Pyszne ja dodaje raz koperek albo natke pietruszki po prostu rewelacja
Super pomysł, ja też następnym razem dodam koperek 😀
Pani Doroto rewelacyjny pomysl z tym duszeniem. Juz zawsze bede mielone robic w ten sposob. Jesli ktos sie boi ze sie przypala podczas duszenia, proponuje co kilka minut energicznie poruszyc radlem zeby kotlety przemiescily sie z miejsca. U mnie to dziala. Serdecznie polecam a Pani Dorocie dziekuje, takich pysznych mielonych jeszcze nie jadlam 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały 😀
Rewelacja
Duszon muszom byc i dodalam bulke namoczonom i nic mi sie nie rozwalalo a smak rewelacyjny dodalam i pietruszke i koperek.
Dobre są też robiłam polecam 😉
Jutro też je zrobię mam smaka na te kotleciki 🙂