8.2.13

Zupa fasolowa - fasolówka



Zupa fasolowa to sycąca i gęsta zupa, dla miłośników fasoli. 
Kiedy zima nie daje za wygraną, zupa fasolowa jest niezastąpiona. 

Polecam:)



Zupa fasolowa

  • 400 g fasoli typu Jaś
  • 1 duża włoszczyzna
  • ok. 250 g ziemniaków
  • ok. 500 g mięsa wieprzowego (np. żeberek)
  • ok. 200 g wędzonego boczku
  • 1 duży ząbek czosnku (w łupince)
  • 1 łyżka otartego majeranku (można dodać więcej)
  • Sól i ok. 10 ziarenek pieprzu
Sposób przygotowania
  1. Fasolę zalać, zimną wodą. Woda powinna sięgać zdecydowanie ponad powierzchnię suchej fasoli. Pozostawić na noc. Rano, wylać wodę, opłukać fasolę.
  2. Do dużego garnka włożyć namoczoną fasolę i mięso, doprawić solą i pieprzem, zalać wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 40-50 min.
  3. Włoszczyznę i ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, pory na grube plasterki.
  4. Włoszczyznę (bez ziemniaków) z czosnkiem i wędzonym boczkiem, wrzucić do gotującej się fasoli i mięsa. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować ok. 15 min.
  5. Dodać ziemniaki i majeranek, gotować na małym ogniu kolejne 15 min, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.
  6. Wyjąć boczek wędzony, lekko przestudzić, pokroić na niewielkie kawałki i ponownie dodać do zupy. 
  7. Fasolowa powinna być gotowa, dość gęsta od warzyw i lekko rozgotowującej się fasoli. 

 Smacznego!



















14 komentarzy:

  1. Żeberka wyjęte z zamrażarki tylko fasoli zabrakło,jestem niepocieszona bo na zakupy wybieram się w poniedziałek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem co będzie jutro u mnie na obiad :) W tym momencie wyjmuję z zamrażalnika żeberka, fasolę zalewam wodą, a boczuś dokupię jutro :)
    Dziękuję Dorotko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tą zupę zwłaszcza teraz kiedy śniegu jest po kostki! Szczególnie na wędzonym boczku.Polecam też krem z białej fasoli i selera naciowego, tania i naprawdę pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiamy wszystkie zupy krem (no może z wyjątkiem takiego ze szparagów) ale z białej fasoli z selerem, nie znam. Popróbuję, pokombinuję i może coś mi wyjdzie bo brzmi to, bardzo zachęcająco:)

      Usuń
  4. Wygląda smakowicie. Bez boczku, ale za to z cebulką i kiełbasą zupka fasolowa mojej Madzi- http://www.kulinarnyblog.pl/zupa-fasolowa-madzi/

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja nie lubię zup - kremów, wolę takie jak widzę co w nich pływa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobilam i wyszła pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja robię i smakuję i pewnie zanim się ugotuje to ją zjem :) Mega pychota!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pani Doroto, bo nie wiem czy dobrze rozumiem, 40-50 min gotowania samej fasoli, potem 50 min gotowania z włoszczyzną i boczkiem i potem jeszcze 15 min gotowania z ziemniakami. Czyli wychodzi 2 godz. gotowania zupy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiam, miało być 15 min po wrzuceniu warzyw :) dziękuję

      Usuń
  9. Witam serdecznie. Oczywiście wiem jak się gotuje fasolową, ale że na jutro mam ją w jadłospisie, to przeglądam sobie rożne blogi i patrzę cóż te nasze Piękne Panie wymyślają. Na ile porcji jest ten przepis, bo myślę że na około lub nawet ponad 10? Analizując składniki; duża włoszczyzna to jakieś 3 pokaźne marchewki, 1 pokaźna pietrucha, 1/4 dużego selera i kawał pokaźnego pora, do tego kilka sporych ziemniaków - to jest na wiadro wody.:))) Nawet na zdjęciach ta zupka bardziej wygląda na marchewkową niż fasolową. To ma być fasolowa czy wieprzowa z fasolą - 0,5 kg mięsa wieprzowego(żeberek) plus 0,2 kg boczku - czy to nie przesada? Polemizowałbym też z tym ząbkiem czosnku, bo w wiadrze zupy jeden ząbek czosnku niczego nie zmieni. Profanacją natomiast jest wylewanie wody z moczenia fasoli do zlewu - to ma być fasolowa i to z fasoli należy wydobyć jak najwięcej się da. Plusem jest gotowanie fasolowej z fasoli Jaś, bo z drobnicy to też profanacja. Pozdrawiam. Marek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marku z moje fasolowej jestem bardzo zadowolona. W podanych składników wychodzi OK. 5 l zupy która jemy przez OK. 3 dni bo lubimy odgrzewana. Po każdym podgrzaniu moim zdaniem zupa jest lepsza. Cóż mogę Ci odpowiedzieć pewnie musisz znaleźć swoje proporcje i najlepszy smak. Pozdrawiam, D

      Usuń
  10. Zrobiłam tą zupke i jest pyszna jakoś nie było za dużo marchewki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, ja też tak myślę ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...