Mieszadła miksera – które do czego?

mieszadła


Pozwólcie, że podzielę się z Wami kilkoma informacjami na temat końcówek robotów kuchennych, mieszadeł miksera. Czasami mamy wątpliwości, która końcówka do jakiej czynności powinna być używana.

Końcówka do ubijania:

Najpopularniejsza chyba ze wszystkich końcówek, przeznaczona do ubijania piany z białek lub np. jajek z cukrem na puszystą, jasną masę. Wprowadza do ubijanych składników dużo powietrza.

końcówka w robocie ręcznym
końcówka ręczna:)

Końcówka płaska do mieszania:

Kiedy w przepisie pojawi się informacja ,,ubić masło z cukrem na jasną, masę”, używajcie właśnie tej końcówki. Nie liczmy na to, że powstanie puszysta masa, ale składniki zostaną doskonale wymieszane.

Hak do wyrabiania:

Znakomity do wyrabia ciasta drożdżowego. Łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami i wyrabiamy za pomocą haka.

końcówka w robocie ręcznym
To oczywiście sam ,,wierzchołek kuchennej góry”, ale może pomoże komuś uporać się z najbardziej podstawowym sprzętem i sprawi, że pieczenie ciast stanie się łatwe i przyjemne:)

26 kometarzy

  • Myślałam, że to jakieś ozdoby dyzajnerskie…dobrze tylko tych koncówek będę używać!

  • zufik pisze:

    A ja ucieram masło z cukrem tą pierwszą i wychodzi ;P

  • Olka pisze:

    Na początku przygody kulinarnej próbowałam utrzeć twarde masło z cukrem tą pierwszą końcówką i mam ją od tego czasu lekko wykrzywioną (ale działa). Najzabawniejsze jest, że dwie pozostałe końcówki w moim robocie wyglądają zupełnie inaczej, a że moja mama i moja teściowa mają takie same roboty, to nawet nigdy tych Twoich końcówek na oczy nie widziałam :D Ale taki wpis poza tym to dobry pomysł. Pozdrawiam :)

  • Oczywiście mieszadła które pokazałam są od moich mikserów, ale sprawdziłam w internecie i w większości stojących mikserów mieszadła są dość podobne, chociaż czasami hak i płaskie, wygląda nieco inaczej. W mikserach ręcznych właściwie wszystkie modele mają identyczne końcówki. Oczywiście można używać tylko jednej końcówki i w większości przypadków spełni ona swoją rolę, ale kiedy kupujemy mikser a z nim dostajemy tyle możliwości, to przyjemnie jest z nich korzystać:)

  • Anonymous pisze:

    Dziękuje bardzo za ten opis! zawsze wyrabiałam ciasto drożdżowe rękami aż mi dłonie odpadały i nigdy mi się nie chciało poświęcać na to 10 minut a „spiralne mieszadełka” leżały głęboko w szafce, teraz dzięki Pani ciasto wyrabia się samo a ja sobie pracuje :)

  • Anonymous pisze:

    W koncu sie dowiedzialam ktora koncowka wyrabiamy drozdzowe.Dzieki.:)

  • Anonymous pisze:

    Hak jest znakomity do wyrabiania ciasta pierogowego. Polecam swoj sprawdzony przepis na ciasto pierogowe: 2 szklanki maki + 1 szklanka goracego mleka. Uzywajac „haka” mieszac ciasto 222-3 minuty, potyem zawinac folie i wlozyc do lodowki na pol godziny. Nastepnie rozwalkowac i formowac pierogi. Nie ma lepszego przepisu!!!

  • Anonymous pisze:

    Poprawka do powyzszego komentarza: ” Uzywajac „haka” mieszac ciasto 2-3 minuty, potem zawinac w folie aluminiowa…….itd. ” Smacznego!

  • Anonymous pisze:

    dziękuję !

  • Dagmara pisze:

    Super strona! Dziękuję!

  • grazka203 pisze:

    A czym wyrobić kruche ciasto?

  • edzia pisze:

    Witam
    A jaką końcówkę użyć do ciasta „kruche ucierane :?

    • Dorota Dorota pisze:

      Najlepiej posiekać składniki nożem, ew w malakserze, ale w tym rodzaju miksera nie ma końcówki do siekania składników na ciasto kruche :)

    • Maja pisze:

      Robię od dawna kruche końcówką do mieszania/ tzw. mieszadłem K. Po chwili pięknie odchodzi od misy i jest idealne :-)

  • Beatka762 pisze:

    A ciasto kruche robione mikserem utarlam hakiem musialam z brzegow odciagnac ale wyszlo pyszne puszyste super.

    Stronka jest super pozdrawiam.

  • Beatka762 pisze:

    Czy jest stronka jutube jak urzywac tego robota?

  • matylda pisze:

    dzięki tobie wyszedł mi sernik! Dzięki :D

  • Maga pisze:

    Kilka lat temu kupiłam mikser planetarny niemieckiej firmy typ 78511 Unold, który bardzo ułatwiał nam przygotowywanie wypieków.
    Jednak po tym czasie na dwóch mieszadłach (grube haki) zeszła farba metalopodobna, a spod niej płatami wyziera jakiś stop aluminium tak, że podczas mieszania masła z cukrem przebarwia to masę na brzydki metaliczny kolor… .
    Jest to dla nas bardzo nieporęczna sytuacja bo ten fajny przyrząd kuchennego wsparcia nie tylko, że jest wyłączony z częstego przygotowania wypieków ale jesteśmy wszyscy jako rodzina, znajomi i nie tylko, przestraszeni z powodu nieznanych konsekwencji sukcesywnego zjadania stopów nieznanych metali (może szkodliwych) wraz z produktami mieszanymi tym mikserem .
    Po wstępnym rozeznaniu widzę, że wiele firm robi podobne .sztuczki’ , które mogą ludziom niszczyć zdrowie, diagnozowane potem jako ‚nieznane powody’ … .
    Dlatego piszę aby kupujący i użytkownicy zwracali baczną uwagę na ten fakt.

  • Olunia pisze:

    Spróbuj dokupić końcówki na allegro, tych radzę nie używać, nie ważne z czego są.

  • Monika pisze:

    Która końcówka służy do robienia domowego masła? Pierwsza?

  • Dorota pisze:

    A ja mam pytanie odnośnie sernika. Którym mieszadłem ucierać masło z cukrem i białym serem?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>