Muffiny ze śliwkami i kawą

1-


Nareszcie przypłynęły do mnie zamówione miesiąc temu książki. Jedna z nich to wydana kilka lat temu, książka Marthy Stewart ,,Baking Handbook”. To właśnie z niej pochodzi przepis na dzisiejszy wypiek. Muffiny są dość tradycyjnie ciężkawe i wilgotne, dwie zjadłam dzisiaj na lunch i przyznaję, że to zdecydowanie wystarczy. Kolejne zachowałam na jutrzejsze śniadanie. Polecam :)

Muffiny

Składniki:

  • 1/2 szklanki masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 1 szklanka cukru (można dać trochę więcej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka mielonej kawy (naturalnej nie rozpuszczanej)
  • 1 cukier waniliowy lub łyżka esencji waniliowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka (L) w temperaturze pokojowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej (można pominąć)
  • 300 g śliwek (pokrojonych w drobną kostkę)

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 oC. Formę do muffinów posmarować masłem i wysypać kaszą manną lub wyłożyć papierowymi papilotkami. 
  2. 1 misce wymieszać wszystkie suche składniki, wymieszać.
  3. 2 misce wymieszać wszystkie płynne składniki, wymieszać.
  4. Pokroić śliwki, odstawić.
  5. Zawartość obu misek, 1 i 2, połączyć, wymieszać tylko do chwili, kiedy składniki się połączą.
  6. Ciastem napełnić formę do muffinów (12 szt.), na wierzch każdej muffinki położyć pokrojone śliwki.
  7. Wstawić do piekarnika na 16 – 18 min. 
  8. Studzić na kuchennej kratce.

Smacznego!

5 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>