0 0
Tarta krucha cytrynowa ze śliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta krucha cytrynowa ze śliwkami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszna i łatwa tarta ze śliwkami na kruchym cieście z dodatkiem skórki cytrynowej.

Zapraszam Was wszystkich do wspólnego pieczenia. Ciasto jest bardzo proste i wszystkim świetnie znane, zawiera jednak kilka moich modyfikacji, które sprawiają, że nabiera wspaniałego i wyjątkowego smaku.  Bardzo polecam i zapraszam!

Krucha tarta, cytrynowo-śliwkowa

Składniki na kruche ciasto:

  • 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (M)
  • 75 g brązowego cukru
  • 2 łyżki zimnego soku z cytryny
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 500 g śliwek węgierek (dojrzałych)
  • ok. 2 łyżek brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (24cm)
  2. Mąkę, cukier, sól i masło włożyć do malaksera, posiekać.
  3. Ciągle miksując dodać jajko a po chwili sok z cytryny. Miksować tylko do czasu połączenia się składników.
  4. Ciastem wykleić formę, posmarować białkiem, spód ciasta nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na min. 1 h.
  5. Śliwki umyć, przekroić na połowę, wypestkować. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Odstawić.
  6. Piekarnik nagrzać do 175 oC.
  7. Ciasto piec ok. 20 min do lekkiego zrumienienia brzegów. Wyjąć z piekarnika i od razu, na gorące poukładać śliwki (ścisło, jedna obok drugiej).
  8. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 min.

Tartę można podawać na ciepło z kulką lodów waniliowych, lub na zimno posypaną cukrem pudrem albo polukrowaną.  Smacznego.

(Visited 1 094 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Warpuny – cudowna mazurska wieś
next
Mini serniczki z musem malinowym
previous
Warpuny – cudowna mazurska wieś
next
Mini serniczki z musem malinowym

12 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »