Młoda Kapusta z Koperkiem (film)

Młoda Kapusta z Koperkiem
młoda kapusta, młoda kapusta z koperkiem, młoda kapusta z koperkiem przepis, jak ugotować młodą kapustę z koperkiem, kapusta z koperkiem film, jak ugotować kapustę z koperkiem , młoda kapusta kwestia smaku


 

 

 

Tradycyjna, polska młoda kapusta z koperkiem. Jedno z najukochańszych wiosennych dań w naszym domu.

Niełatwo napisać przepis na danie, które zna się od dziecka, robi ,,na oko” i wszyscy mają swoją ulubioną wersję. Ta kapusta taka właśnie jest, ja podobnie jak moja Mama robię ją najprościej, bez wielu przypraw i dodatków, jedyne czego nie żałujemy to koperek. Kupiłam nareszcie wielki pachnący pęczek a nie tych kilka gałązek zawiniętych w folię. Chyba nareszcie mamy wiosnę?

 młoda kapusta, młoda kapusta z koperkiem, młoda kapusta z koperkiem przepis, jak ugotować młodą kapustę z koperkiem, kapusta z koperkiem film, jak ugotować kapustę z koperkiem , młoda kapusta kwestia smaku

Młoda Kapusta z Koperkiem

Składniki:

  • 2 młode kapusty
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 duży pęczek koperku
  • 120 g wędzonego boczku (opcjonalnie)
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania kapusty z koperkiem:

  1. Boczek pokroić w drobniutką kostkę (najlepiej włożyć go wcześniej na 15 min do zamrażalnika, znacznie łatwiej kroi si ętaki lekko zmrożony). Podsmażyć na małym ogniu do zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Odstawić.
  2. Koperek posiekać razem z zielonymi łodyżkami (ogonki, oczywiście wyrzucić).
  3. Kapusty oczyścić w wierzchnich liści, dokładnie umyć. Każdą kapustę przeciąć na pół i poszatkować (ja szatkuję cienko).
  4. Posypać solą, dokładnie wymieszać, włożyć do dużego garnka. Na początku kapusty jest bardzo dużo, ale w miarę gotowania jej ilość bardzo zmaleje.
  5. Kapustę zalać wodą, przykryć garnek, całość zagotować. Zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować ok. 20 min. Mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie kiedy kapusta zmięknie i zmniejszy objętość, wrzucić połowę posiekanego koperku, podsmażony boczek i doprawić pieprzem. Nadal gotować na małym ogniu pod przykryciem. Należy sprawdzić czy ilość wody nie jest zbyt duża, kapusta nie powinna w niej pływać, jeśli tak się stanie ja zawsze po prostu odlewam nadmiar.
  6. Najlepiej jest kapustę próbować od czasu do czasu i wyłączyć natychmiast kiedy jest miękka.
  7. Na koniec dodać pozostały koperek i wymieszać.
  8. Podawać na gorąco jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.

Wegetarianie wystarczy, że zrezygnują z boczku a zamiast tego mogą dodać np. drobno pokrojone pomidory, ale to już trochę inna kapusta.

Smacznego!
Film przedstawia przygotowanie kapusty w wersji wegetariańskiej, bez boczku.

 

 

29 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>