21.5.12

Młoda kapusta z koperkiem (film)

Najtrudniej napisać przepis na danie, które zna się od dziecka, robi ,,na oko" i wszyscy mają swoją ulubioną wersję. Ta kapusta taka właśnie jest, ja podobnie jak moja Mama robię ją najprościej, bez wielu przypraw i dodatków, jedyne czego nie żałujemy to koperek. Kupiłam nareszcie wielki pachnący pęczek a nie tych kilka gałązek zawiniętych w folię. Chyba nareszcie mamy wiosnę? 




Młoda kapusta 

Składniki:
  • 2 młode kapusty
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 duży pęczek koperku
  • 120 g wędzonego boczku (opcjonalnie)
  • Sól
  • Pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Boczek pokroić w drobniutką kostkę (najlepiej włożyć go wcześniej na 15 min do zamrażalnika, znacznie łatwiej kroi si ętaki lekko zmrożony). Podsmażyć na małym ogniu do zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Odstawić. 
  2. Koperek posiekać razem z zielonymi łodyżkami (ogonki, oczywiście wyrzucić). 
  3. Kapusty oczyścić w wierzchnich liści, dokładnie umyć. Każdą kapustę przeciąć na pół i poszatkować (ja szatkuję cienko). 
  4. Posypać solą, dokładnie wymieszać, włożyć do dużego garnka. Na początku kapusty jest bardzo dużo, ale w miarę gotowania jej ilość bardzo zmaleje. 
  5. Kapustę zalać wodą, przykryć garnek, całość zagotować. Zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować ok. 20 min. Mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie kiedy kapusta zmięknie i zmniejszy objętość, wrzucić połowę posiekanego koperku, podsmażony boczek i doprawić pieprzem. Nadal gotować na małym ogniu pod przykryciem. Należy sprawdzić czy ilość wody nie jest zbyt duża, kapusta nie powinna w niej pływać, jeśli tak się stanie ja zawsze po prostu odlewam nadmiar. 
  6. Najlepiej jest kapustę próbować od czasu do czasu i wyłączyć natychmiast kiedy jest miękka. 
  7. Na koniec dodać pozostały koperek i wymieszać. 
  8. Podawać na gorąco jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie. 
Wegetarianie wystarczy, że zrezygnują z boczku a zamiast tego mogą dodać np. drobno pokrojone pomidory, ale to już trochę inna kapusta.

Smacznego!





Film przedstawia przygotowanie kapusty w wersji wegetariańskiej, bez boczku. 









29 komentarzy:

  1. i choć nie lubię kapusty, to taka wersja mnie ostatnio przekonała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój przepis spadł mi z nieba !Już od dawna proszę moją koleżankę o przepis jej mamy na pyszną kapustę z boczkiem i koprem a ona zawsze nie ma czasu więc dziękuję Ci za dodanie tego posta do mojej akcji bo w końcu będę mogła przyrządzić sobie te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że nasz stary, rodzinny przepis będzie Ci smakował:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbowałam dzisiaj na obiad i potwierdzam że to jest to czego szukałam:)Pycha !!Chyba w piątek skocze na targ po więcej kapustki i zrobię do słoików :)

      Usuń
    2. Naprawdę bardzo, bardzo się cieszę. Pozdrawiam:)

      Usuń
    3. Zrobiłam dziś, wspaniałe <3

      Usuń
  4. uwielbiam młodą kapustę, u mnie w domu robimy tylko z koperkiem, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie ostatnio też taka kapustka rządzi :) Bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robię kapustę bez boczku ale dodaję złotą zasmażkę na maśle i łyżkę śmietany. Ponadto lekko słodzę i lekko zakwaszam kwaskiem cytrynowym. Dobra na ciepło i zimno.

    OdpowiedzUsuń
  7. takiej wersji jeszcze nie robiłam (kucharzę od niedawna) ale właśnie , za namową Mamy i wedle jej przepisu, ugotowałam zupę z młodej kapusty na wędzonych żeberkach.... Powiem nieskromnie, że wyszła bbb. smaczna. Domnyślam się, że Twoja kapustka jest taka samo dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo dobry przepis polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Dziękuję za opinię:)

      Usuń
  9. kapustka pyszna, ale zdjęcie obciachowe - ubity talerz i gazeta zamiast obrusu, to raczej nie wyglada zachecająco. Poraża mnie ta wizja artstyczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. talerz wyszczerbiony ktoś był głodny

      Usuń
    2. Mnie natomiast przeraża twoja małostkowość... Talerzyk-podstawka też gazetowy?

      Usuń
  10. dziękuję za przepis - właśnie gotuję - z tym że zamiast boczku podsmażyłam kiełbaskę, która jest mniej tłusta. I czekam na męża :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kiełbasą na pewno będzie super. Trzymam kciuki, żeby mu smakowała:)

      Usuń
  11. Przepis smakowity, ale 20 minut to za długo robiłam wg tego przepisu i gotowałam na wolnym ogniu i po 20 minutach z kapusty zrobiła się lekka papka, 10 minut to moim zdaniem max! Na szczęścia i tak była smaczna, kapustę doprawiłam zasmażką, sokiem z cytryny i odrobiną cukru i bez boczku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, że zawsze gotuję 20 min a nawet dłużej, później odgrzewam i nigdy nie zrobiła mi się papka? Ale może jest tak, że i kapusty się równią, dlatego dobrze jest próbować w trakcie gotowania, aby znaleźć swój ulubiony moment:) Pozdrawiam

      Usuń
  12. a marchewka ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak się cieszę, kiedy trafiam w tak piękne miejsca, szukałam idealnego przepisu na młodą kapustę i dzis go wykorzystam u siebie w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo i mam nadzieję, że będzie smakowała :)

      Usuń
  14. Piękne zdjęcia, aż chce się jeść. Właśnie robię kapustę młodą z koperkiem, bez boczku. Z boczkiem też dobra, tylko mój M nie lubi, więc jest prostsza wersja. Pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez boczku też jest pyszna :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  15. Przepis niemalże identyczny jak mój rodzinny, jedynie dla pozbycia się ew. goryczy zalewam kapustę wrzątkiem, od razu odcedzam, a pod koniec gotowania dla zachowania kruchości dodaję 1/3 łyżeczki od herbaty octu winnego (praktycznie octu nie czuć). Czas gotowania oczywiście 20 min, ale dobrze jest kontrolować kruchość kapustki, bo tej 'pierwszej młodej' wystarczy czasami i 12-15 min. No i boczek daję na ziemniaczki z ogromną ilością kopru, bo są wśród domowników jarosze

    OdpowiedzUsuń
  16. a mi sie podoba i talerzyk i danie -pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...