• Home
  • Grill
  • Grillowany Kurczak w Gruboziarnistej Musztardzie
0 0
Grillowany Kurczak w Gruboziarnistej Musztardzie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Grillowany Kurczak w Gruboziarnistej Musztardzie

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Idealny majowy weekend, piękny i upalny. Siedzimy w cieniu, pod parasolem i pijemy wodę z lodem, cytryną i miętą:) Jest cicho, spokojnie i bardzo sennie. Ale głód dopada moich chłopaków bez względu na pogodę. Włączam piekarnik i uciekam z kuchni. Po godzinie jemy pysznego kurczaka pieczonego w musztardzie.

Kurczak cudownym ostro-czosnkowym zapachem wypełnił cały dom.

Ten sam przepis robiłam już wiele razy na grill-u.

Więcej przepisów, porad i ciekawostek znajdziecie w magazynie ,,Czas na grill-owanie” bezpłatnie do pobrania tutaj (klik) 

Polecam!

kurczak, kurczak z grilla, burger, hamburger, hamburger przepis, domowe burgery, domowe burgery przepis, grill, grill przepisy, przepisy z grilla, majówka, grillowanie, potrawy z grilla, potrawy z grilla przepisy

Kurczak Pieczony w Musztardzie

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżki masła

Marynata:

  • 2 łyżki musztardy meksykańskiej, gruboziarnistej (u mnie Kamis)
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Ok. 1/4 szklanki oliwy

Sposób przygotowania kurczaka w musztardzie:

  1. Kurczaka myjemy, usuwamy nadmiar tłuszczu.
  2. Wszystkie składniki marynaty wkładamy do szklanej miski i dokładnie mieszamy. Oliwę należy dodawać stopniowo, powinniśmy otrzymać średnio gęstą pastę (może okazać się, że ilość podana w przepisie jest za duża, wówczas należy dodać mniej).
  3. W naczynia, w którym będziemy piec kurczaka (u mnie kamionkowe żaroodporne) układamy kawałki mięsa  posmarowane z każdej strony marynatą. Najłatwiej robi się to z pomocą łyżki. Pozostałą marynatę wykładamy na wierzch kurczaka.
  4. Przykrywamy naczynie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  5. Następnie, piekarnik nagrzewamy do 170 oC.
  6. Zdejmujemy z naczynia folię, kilka kawałków masła układamy na kurczaku. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 60-70 min., kilkakrotnie otwieramy piekarnik i polewamy mięso sosem wytopionym w czasie pieczenia.

Wersja grill-owana

  1. Brykiety układamy na jednej połowie paleniska, podpalamy. Nagrzewamy grill do 230 oC. Mięso kładziemy na połowie, pod którą nie ma brykietów.
  2. Kurczaka kładziemy skórą do góry, zamykamy pokrywę i grillujemy przez 45min-55min, na ostatnie 10 min przekładamy kurczaka skórą do dołu, żeby się przypiekła i zrumieniała. Uważamy, aby kurczaka nie przypalić.
Podajemy z lekką sałata i pieczywem.
Kurczaka pieczonego w piekarniku znakomicie odgrzewa się na grillu, układamy go skórą do góry na 10-15 min. Dzięki temu mięso będzie lekko podpieczone z pięknym zapachem węgla.
Smacznego!
 kurczak, kurczak z grilla, burger, hamburger, hamburger przepis, domowe burgery, domowe burgery przepis, grill, grill przepisy, przepisy z grilla, majówka, grillowanie, potrawy z grilla, potrawy z grilla przepisy

 

 Wszystko co do grillowania potrzebne znajdziecie w sklepie.Screen Shot 2016-04-20 at 10.13.00

 

 

 

 

(Visited 1 003 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Mój ogród kwitnie, jak szalony:)
next
Na śniadanie, twarożek z truskawkami
previous
Mój ogród kwitnie, jak szalony:)
next
Na śniadanie, twarożek z truskawkami

7 komentarzy Ukryj

bardzo lubię musztardę francuską. chyba najbardziej, a, jeszcze miodową lubię xd
ale takiego kurczaka na pewno nie odmówię. jak będzie grill, będzie i pyszny kurczak ;]

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »