Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Co zrobić z pysznym, ale suchym już kawałkiem drożdżowego ciasta?
Może właśnie takie tosty. Poprawiają humor, kiedy wiosna płata niemiłego figla i od rana, zamiast śpiewu ptaków, słychać krople bębniące o parapet.
Z nadzieją na lepszą pogodę, polecam to pyszne śniadanie 🙂
TOSTY ŚNIADANIOWE
Składniki dla 2 osób:
- 4 cienkie kawałki ciasta drożdżowego
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka (3,2%)
- 1 łyżka masła
- 4 truskawki
Sposób przygotowania:
Ciasto kroimy w cienkie plastry.
Jajko ,,rozkłócamy” i mieszamy z mlekiem, najlepiej w głębokim talerzu.
Na patelni rozgrzewamy masło na średnim ogniu.
Do masy jajeczną-mlecznej wkładamy kawałki cista, obracamy dwukrotnie, aby wchłonęło płyn. Od razu układamy na patelni i smażymy do zrumienienia każdej ze stron.
Od razu podajemy.
Można przybrać truskawkami, delikatnie polać miodem lub syropem klonowym, ale jak dla mnie, tosty z ciasta są wystarczająco słodkie.
4 komentarze Ukryj
Lubie takie sniadania 🙂
słodkie śniadania są pyszne.
Ciekawe czy uda mi się tak zrobić z czekoladowym drożdżowym…
Z pewnością tak, raczej nie ma znaczenia czy ciasto jest czekoladowe czy zwykłe, ale na 100% pewna nie jestem, bo nigdy nie zrobiłam drożdzowego-czekoladowego.