Tarta z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z Rabarbarem
Sprawdzony wielokrotnie przepis na pyszną tradycyjną tartę z rabarbarem. Delikatne kruche ciasto, owocowe nadzienie i kruszonka posypane cukrem pudrem.


Prosta i pyszna tarta rabarbarowa. W smaku jest dość kwaśna, dlatego nie żałujmy cukru pudru, można również upieczone ciasto polukrować.

Na wiosenny deser takie pyszne ciasto jest najlepsze.

Polecam!
Ciasto z Rabarbarem

Tarta z Rabarbarem i Kruszonką

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru 
  • 150 g masła
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

  • 700 g rabarbaru
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • ½ szklanki cukru
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • Cukier puder

Sposób przygotowania ciasta z rabarbarem:

Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 30x20cm)

Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misie malaksera i posiekać do połączenia się składników, wodę dodać pod koniec siekania. Otrzymamy dość mokre i lekko lepiące ciasto.

¾ ciasta wylepić formę, ponakłuwać widelcem, wstawić do zamrażalnika na min. 1h lub na całą noc. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki (zrobimy z niego kruszonkę).

Piekarnik nagrzać do 160 oC (z termoobiegiem),

Ciastem wyjąć z zamrażalnika i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, do zrumienienia brzegów.

W międzyczasie przygotować nadzienie.

Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na 1 cm kawałki.

Włożyć do szklanej miski, zasypać cukrem, dodać miód i startą skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać podrzucając i delikatnie obracając składniki. Odstawić.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 oC.

Wyjąć z lodówki pozostały kawałek ciasta, rozkruszyć w palcach, aby powstały grudki, dodać łyżkę mąki i delikatnie przemieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę.

Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 35 – 40 min. na złoty kolor.

Upieczone ciasto szczodrze posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)
 Ciasto z Rabarbarem

 

4 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>