Jak to zrobiłam, krok po kroku:
,,Czekoladki” brzmi równie miło jak ,,ciasteczka” a dzisiaj w ,,Światowym Dniu Czekolady” wyjątkowo można się rozmarzyć i zdrabniać każde słowo, które przyjdzie nam do głowy:)
Czekoladki Marcepanowe
Do przygotowania czekoladek użyłam:
- 20 śliwek suszonych
- 1/2 szklanki porto (lub innego alkoholu)
- 100 g marcepanu
- 100 g gorzkiej czekolady
- ok. 1/4 szklanki mleka (3,2%)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżkę cukru pudru
Śliwki namoczyć w porto, pozostawić najlepiej na całą noc. Odcedzić, jeśli cały płyn nie zostanie wchłonięty przez owoce.
Marcepan podzielić na 20 części, uformować w kulkę i każdą włożyć do środka śliwki.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem.
Śliwki z marcepanem maczać w czekoladzie i układać na foli aluminiowej do zgęstnienia, u mnie ok. 20 min.
Czekoladki obtaczamy w ulubionych dodatkach, kakao, orzechach lub migdałach. Przechowujemy w lodówce.
Z marcepanu, który mi został wycięłam, foremką do ciastek, księżyce i również zanurzyłam w czekoladzie.
Smacznego!!!
4 komentarze Ukryj
Chętnie się jedną czekoladką poczęstuję 😉
Bardzo zapraszam;)
Czekoladowe szaleństwo;)
małe, rozpustne pralinki!